Szemereyné Pataki Klaudia volt Áder János hétfői podcastjának vendége

KÖZLEMÉNY
2023. 03. 06., 13:32
Kecskemét mintegy 40 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását 1990-hez képest - erről beszélt Szemereyné Pataki Klaudia a város polgármestere Áder János Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában. Áder János megjegyezte: a kormány döntése szerint a következő 10 évben minden 20 ezernél nagyobb lélekszámú város belső közlekedésében elektromos buszok váltják fel a dízelmeghajtású buszokat.
Budapest, 2023. március 6. Áder János volt köztársasági elnök (háttal) Kék bolygó címû podcastjának felvételén Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) kecskeméti és Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) békéscsabai polgármester társaságában a közmédia óbudai rádióstúdiójában 2023. február 3-án. A mûsorokban a volt államfõ a környezetrõl, a vízrõl, klímaváltozásról, a körforgásos gazdaság megteremtésérérõl, a vízválságról és a fenntartható életmódról beszélget vendégeivel. MTI/Szigetváry Zsolt

Az MTI tudósítása szerint a volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) kecskeméti és Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) békéscsabai polgármesterrel beszélgetett podcastjában, amely a legnépszerűbb videómegosztón is elérhető.

Áder János felidézte, az Under2 (2 fok alatt) mozgalomhoz csatlakozó települések, országok vállalták, hogy 2050-re 1990-hez képest 80 százalékkal csökkentik károsanyag-kibocsátásukat. A mozgalomhoz a magyarországi megyei jogú városok is csatlakoztak 2018-ban.

A két polgármester egybehangzóan elmondta: városuk tudja teljesíteni vállalását. Szemereyné Pataki Klaudia hozzátette: Kecskeméten egy éve döntés született egy termelő, tároló, felhasználó energiaközösség létrehozásáról. Az új kezdeményezés lényege, hogy az újrahasznosításból termelt megújuló energiát átadják egymásnak a vállalati és lakóközösségek, miután az energiaigények nem egyidőben jelentkeznek, és így nem terhelik a nagy közös hálózatot. 

Kitért arra, hogy Kecskeméten napelemekkel látták el a közintézményeket, napelemparkok létesültek, az így termelt energiát az ipari területek helyben használják, a lakosság inkább visszatáplálja a nagy elektromos rendszerbe. A városban már elindult egy olyan újfajta napelem gyártása, amely fóliajellegű, vékony, flexibilis, még műemlék épületeken is használható.

Ezen túlmenően az idén megújult távhőrendszer is működésbe lép. Ehhez a városmag és környezete csatlakozhat szeptembertől. Így a földgázfelhasználás 70 százalékát kiválthatják biomasszával, hulladékfával
— tette hozzá a kecskeméti polgármester.

A tömegközlekedés korszerűsítése egy évtizede tart, már 5 évesnél nem régebbi buszok járnak Kecskeméten, a jövő pedig a hidrogén meghajtású buszoké - mondta a műsorban Szemereyné Pataki Klaudia.

Áder János ezzel kapcsolatban megjegyezte: a kormány döntése szerint a következő 10 évben minden 20 ezernél nagyobb lélekszámú város belső közlekedésében a dízelmeghajtású buszokat elektromos buszok váltják fel.

A volt államfő szólt arról is, hogy a kibocsátott szén-dioxid megkötésére a fásítás a legjobb megoldás. A polgármesterek elmondták, hogy városukban jól állnak a zöldterületek növelésével.

kép és szöveg: MTI

A műsor itt nézhető meg: