Kecskemét(iek) a nagyvilágban

Szép sikerek a komáromi nemzetközi versenyen

2024. 06. 13., 13:20
A 16. Beliczay Gyula Nemzetközi Hegedű- és Kamarazene Versenyen, amelyet Szlovákiában, Komáromban (Komárno) rendeztek meg a napokban, szépen szerepeltek a kecskeméti diákok. Boros Attila, a Kodály Iskola 7. osztályos növendéke, valamint az M. Bodon Pál Zeneiskola fuvolatriója – Melján Anna, Csernák Zsófia és Szabó Gergő Áron – egyaránt arany minősítést kaptak. A nemzetközi zsűri a kodályos tanuló zongorakísérőjét, Edőcs Fannit is jutalmazta, egyedüli magyarként megkapta a legjobb korrepetitori elismerést.

A Komáromi Kamarazenekar, a Kisebbségi Kulturális Alap és a komáromi Művészeti Alapiskola szervezésében – Komárom város támogatásával – rendezték meg néhány nappal ezelőtt a 16. Beliczay Gyula Nemzetközi Hegedű- és Kamarazene Versenyt. A komáromi születésű zeneszerző és zenepedagógus emlékére szervezett rangos megmérettetés célja, hogy az ifjú zenészek lehetőséget kapjanak előadói tehetségük fejlesztésére, míg a hazai és a külföldi tanárok részvétele alkalmat ad a szólóhangszeres, valamint a kamarazenei oktatás jelenének, problémáinak és lehetőségeinek tapasztalatcseréjére.

Idén a versenyre hegedűszóló kategóriában, valamint bármilyen hangszeres kamara-összeállításban (vonósok, fúvósok, ütősök stb.) lehetett jelentkezni. A verseny egyfordulós volt, a versenyzők vagy egy szabadon választott művet játszottak vagy több, karakterükben eltérő darabot, természetesen a maximális játékidőt betartva. Szólójátéknál feltétel volt a fejből játszás, kamarazenénél megengedték a kotta használatát. A résztvevőket életkoruk (kamarazene esetében átlagéletkoruk) alapján öt korcsoportba sorolták, és közülük a legjobbak a szakmai zsűri által arany, ezüst, és bronz minősítésben részesültek. A verseny művészeti védnöke Stubendek László mérnök, a komáromi Csemadok városi szervezetének elnöke volt.

Az ez évi megmérettetésen mindkét kategória 3. korcsoportjában sokan indultak, a közel 20-20 versenyző között kecskeméti fiatalok is voltak. S bár a színvonal nagyon magas volt, és a zsűri is rendkívül kritikusan hallgatta a játékukat – az egyik értékeléskor elmondták, hogy most tényleg szigorúak voltak, mert a fiatalokat az életre szeretnék felkészíteni, és ha majd elmennek például egy próbajátékra, ott sem lesznek velük elnézők –, a hírös városból érkezett ifjú tehetségek szép eredményeket értek el: szólóhegedű kategóriában Boros Attila, a Kecskeméti Kodály Iskola 7. osztályos növendéke, valamint kamarazene kategóriában Melján Anna, Csernák Zsófia és Szabó Gergő Áron – az M. Bodon Pál Zeneiskola fuvolatriója – egyaránt arany minősítést kapott.

Tanítványaik teljesítményét felkészítő tanáraik így értékelték:

„A 16. Beliczay Gyula Nemzetközi Hegedű- és Kamarazene Versenyen növendékem, Boros Attila kiváló játékkal a harmadik korcsoportban kiérdemelte az arany minősítést. Korcsoportjában, ahol 20 versenyző mérte össze tudását az egyik legfiatalabbként vehette át díját a hattagú nemzetközi zsűritől.” (Csákóné Törteli Anita, a Kecskeméti Kodály Iskola tanára)

„A trióból ketten – Melján Anna és Szabó Gergő Áron – május 17-én a VI. Gyöngyössy Zoltán Országos Fuvolatalálkozón arany fokozatot kaptak. Velük és Csernák Zsófiával a tavalyi tanév elején alakult ez a trió, amit idén is megtartottunk. A fuvolázás által nagyon szoros barátság jött köztük létre, játszanak a fuvolazenekarban és a Kecskeméti Városi Fúvószenekarban is. Sokat gyakorolnak együtt iskolán kívül is. Ez a verseny nem volt egyszerű, mert zeneművészeti szakgimnazistákkal (ahol megengedett volt a tanáruknak is játszani a kamaracsoportban) versenyeztek. Az öttagú zsűri nemzetközi művészekből állt. Nagyon rangosnak tartom ezt a versenyt – még Grazból is voltak versenyzők –, a szervezők kedvesek voltak, hívtak, hogy jövőre is menjünk vissza.” (Vincze Tünde, az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola tanszakvezető tanára)

Közösségi oldalán a Kecskeméti Kodály Iskola nemcsak az ifjú tehetségük sikerét tette közzé, hanem az intézmény tanáráét is: „Külön örömünk még, hogy Edőcs Fanni korrepetitorunk egyedüli magyarként megkapta a megtisztelő legjobb korrepetitori elismerést!”