Szépül a Nagytemplom

2023. 01. 05., 18:02
Elkezdődött az állványzat bontása a kecskeméti Nagytemplom főhomlokzati részén. A felújítás leglátványosabb eredménye a megújult toronysisak, tetején az aranyozott kereszttel. A felújítási munkák zajlanak, a változékony időjárás késlelteti a szakembereket a haladásban.
A Nagytemplom tornya 2023. január 5-én.

2019-ben kezdődött a kecskeméti Nagytemplom felújítása a magyar templomfelújítási program keretében. Az épületre nagyon ráfért a rekonstrukció. Azóta a toronysisak teljesen megújult, tetejét egy hatalmas, több mint 70 kilogrammos aranyozott kereszt és a toronygömb díszíti. A négy evangelista teljesen felújított szobrát 2021 októberében helyezték fel a mintegy 40 méteres magasságba. A felújítás folyamatos, viszont a tél nem kedvez a szakembereknek.

Vörös Márta főegyházmegyei főépítész a Kecskeméti Médiacentrumnak elmondta: a templomnak a Városháza felőli oldalát az időjárás miatt félbe kellett hagyniuk, magát a festést már nem tudták elvégezni.

Elkészült viszont a toronysisak-toronytörzs villámvédelmi újjáépítése, tehát a templom biztonságban van - emelte ki.

Az üvegablakok teljes restaurálásával is végeztek már a szakemberek, a golyóálló védőüveg felkerülését is az időjárás hátráltatja.

A főhomlokzaton kőrestaurátori munkálatokat végeztek, új színt kapott az épület és a szoborfőképből hiányzó szobrokat is restaurálták, ezek arra várnak, hogy visszakerüljenek eredeti helyükre. A főhomlokzat legfelső részén, a timpanonos homlokzaton pedig egy szép díszítő elem is megújult.

A főpárkány mellett van egy kis háromszög, és abban a Szűzanya, Patrona Hungariae alakja látható, mely restaurátori újrafestésen esett át és teljes felületében megújult
— mondta Vörös Márta.

A helyreállítás folyamatos, a szakemberek a változékony időjárás viszontagságaihoz alkalmazkodva tudnak haladni. A Nagytemplom felújítására továbbra is várják az adományokat.