Szigorodnak a szabályok a közgyűlésre beadott kérdések és interpellációk kapcsán

2023. 03. 30., 18:27
Szigorítja a képviselőtestület a közgyűlésre beadott kérdések és interpellációk módját. Ezt azzal indokolta a Fidesz-KDNP frakció, hogy a baloldal részéről megszaporodott azon témák száma, amelyek nem a város közügyét érintik. A mai közgyűlésen elhangzott, ezeket az ügyeket az ellenzéki politikusok a képviselői munkájuk során, a közgyűlési munkát nem leterhelve, meg tudnák oldani.

„Az elmúlt közgyűléseken olyan mértékben nőtt a nem a közgyűlés tárgyához tartozó kérdések és interpellációk száma, hogy szinte ellehetetlenült a képviselőtestületi munka – mondta Fekete Gábor a mai közgyűlésen annak kapcsán, hogy szigorítanának azon a módszeren, ahogyan beérkeznek a közgyűlésre a beadványok. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője kiemelte, ez a rengeteg oda nem illő téma elvonja a lényegről a figyelmet és az erőt.

– Az interpellációk és a kérdések vonatkozásában a közgyűlés mostantól szavazni fog, hogy az képezze a napirend tárgyát, avagy sem. Így a demokratikus elem is teljesül, hiszen maga a közgyűlés fogja eldönteni, hogy napirendre kerüljön vagy sem
— tette hozzá Fekete Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Kopping Rita szerint a Fidesz az ellenzéket akarja korlátozni, és nem akarja meghagyni számukra a nyilvánosság jogát. Ezt követően Lejer Zoltán, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakcióvezetője azt nehezményezte, hogy ez a módosítás miért nem egy bizottság elé kerül, ahol lehet rajta vitatkozni.

Tóth Szilárd, akit egyébként név szerint kiemeltek a rengeteg kérdés és interpelláció beadása kapcsán, azt mondta, sokszor azért tárja a közgyűlés elé ügyeit, mert nem kap választ az egyéb megkereséseire. Dobos József, önkormányzati képviselőtársa azonban nem csupán elismerte, hogy ez nem volt egy helyes eljárás Tóth Szilárd részéről, de még ígéretet is tett, hogy nem fog többször előfordulni.

– Én javaslom polgármester asszonynak, hogy vonjuk vissza az SZMSZ-t, itt a frakció, ígéri, hogy betartja ezt a játékszabályt, tényleg egy kicsit túltolta képviselőtársunk, én is elismerem, láttam
— hangsúlyozta Dobos József, önkormányzati képviselő.

Fekete Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője azonban kijelentette, hogy szó sem lehet arról, hogy visszavonják a módosításra tett előterjesztést. – Ez a demokrácia és nem pedig az, hogy mindenféle mutyikkal megbeszéljük, hogy akkor az egyik képviselőtársunk, aki így meg úgy, az talán majd visszamondja. A demokrácia pont ez, hogy indítványt adunk be az SZMSZ szerint, beadjuk, vitázunk, szavazunk róla és aszerint járunk el - mondta.

Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő kifejtette, képviselői munka lényege nem az, hogy feltesszük a közgyűlésben kérdéseinket, hanem, hogy utánajárunk és folyamatosan egyeztetünk az illetékesekkel. A 25 éve a politikában dolgozó Lévai Jánosné, több képviselőtársával egyetemben munkamódszereivel segítette a baloldali képviselőket és világosította fel őket, hogy melyek azok a problémák, amelyek a közgyűlés elé tartoznak, amelyek az egész város közügyét érintik.

– Számos alkalommal kaptam bejelentést  a városrészemet illetően a közlekedésre vonatkozóan. Megkerestem a KEKO igazgatóját, leültünk, egyeztettünk, és meg tudtuk oldani a lakosság problémáját. A Fidesz-KDNP képviselők segítik egymás munkáját
— mondta Lévai Jánosné, tanácsnok, önkormányzati képviselő.

Szemereyné Pataki Klaudia azt mondta, a képviselő először tájékozódjon az ügyben, és ha érdemi javaslatot akar tenni a közgyűlésen, akkor tegye azt meg.