Talán még menthető az idei barack termés

2024. 04. 25., 20:25
A barack az elmúlt években nem igazán termett a hideg miatt, legalábbis Kecskeméten és környékén biztosan. A Bács-Zöldért Zrt-nél folyamatos a fagyvédelem, most még látnak annyi gyümölcsöt, hogy érdemes legyen leszedni. A szilva is hasonló helyzetben van. A gazdák nagyon várják a jó időt.

A kajszi termesztése érzelmi alapon működik Kecskeméten, ugyanis ez a város szimbolikus gyümölcse. A fagy azonban nem kíméli a barackot, évek óta nincs rendes termése a gazdáknak. A Bács-Zöldért Zrt-nél legalább 50 hektár esett ki, de az idei évben reménykednek, hogy a virágzáskor érkezett fagy nem volt annyira erős, mint eddig.

– Különböző technikákkal gondoskodtunk a fagyvédelemről a gyümölcsösökben, ennek köszönhetően most még van barack a fákon. Látunk annyi gyümölcsöt, amiért érdemes lesz majd a szedőket kivinni, érdemes lesz kijönni  hozzánk Szedd magad akcióra is. Nem csak a barack, de a szilva esetében is bizakodóak vagyunk
— mondta Gaál György, a Bács-Zöldért Zrt. társtulajdonosa.

Mint elmondta, a késő tavaszi visszatérő fagyokra még számítani kell, de meg kell próbálni együtt élni ezzel a helyzettel. Természetesen a gazdák tudnak védekezni, de a lehetőségek tárháza véges .

– Rengeteg energiával jár a fagyvédelem, hatékony lehet a szalmabálaégetés, a gázsugárzós megoldások, valamint a traktoros vontatású melegítő eszközök is. Mi mindent elkövetünk, állandóan figyeljük az időjárást, hogy megvédjük a 40-50 hektáros barackos termését. Ez ugyanis egy cég életét is jelentheti - tette hozzá Gaál György.

Mint megtudtuk, van olyan korán érő fajta, aminek a termése teljesen tönkrement, de ha átlagosan nézzük, akkor a baracknál 70-80 százalékos, a szilvánál pedig 50 százalékos a fagykár.