Téli madáretetési tudnivalók

2023. 01. 29., 12:30
Ugyan az igazi téli idő még nem köszöntött be, már ilyenkor is elkezdhetjük etetni a madarakat. Ezt a plusz eleséget ugyan nem feltétlen igénylik, de saját vagy családunk szórakoztatására elláthatjuk a kertek látogatóit élelemmel. Azonban jó tudni, milyen típusú eleséget érdemes az etetőkbe helyezni.
Fotó: Harkai György
A galéria 15 képet tartalmaz

Varga Péter, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője Bugacon, egy madárgyűrűzésen mondta el a legfontosabb tudnivalókat a téli madáretetésről, miközben egy harkályt illetve szén- és- kékcinegéket szabadított ki az átmeneti csapdából. Három olyan táplálékcsoport van, amivel érdemes télen etetni a madarakat.

-A legjobb a sótlan szalonna, de akár a faggyú is tökéletes erre a célra. Ha a madarak nem találnak valahol megfelelő táplálékot, akkor átrepülnek máshová, így a hagyományos téli madáretetés nélkül is képesek átvészelni a telet. Az etetőkhöz szokott állatokat egy háló segítségével a szakemberek gyakran elfogják, hogy meggyűrűzhessék - hangsúlyozta a szakember.

- A legjobb a sótlan szalonna, de akár a faggyú is tökéletes erre a célra. Ha a madarak nem találnak valahol megfelelő táplálékot, akkor átrepülnek máshová, így a hagyományos téli madáretetés nélkül is képesek átvészelni a telet. Az etetőkhöz szokott állatokat egy háló segítségével a szakemberek gyakran elfogják, hogy meggyűrűzhessék 
- hangsúlyozta a szakember.

A gyűrűzés által, ha bárhol megtaláljuk az adott madarat, akkor következtetni lehet a madár életkörülményeire. Ilyenkor látszik például, hogy a környező madáretetés miatt sikerült-e jobb kondícióba kerülnie az állatnak.

Fontos, ha házi madáretetésre adjuk a fejünket és odaszoktatjuk az állatokat a kertbe az étellel, akkor azt a téli etetést folytatni kell.

A madáretetés és a madárgyűrűzési programok egyik legnagyobb hatása a tudományos munka mellett az, hogy sokkal közelebb hozzák a körülöttünk élő állatokat.

Az ételen kívül fürdő és itató vizet is érdemes kitenni a madaraknak, nem feltétlen az etetők alá, mert akkor belepiszkítanak. Ajánlott nap közben melegebb vízzel feltölteni az edényt, hogy a hidegebb időben nehezebben fagyjon meg.