Tűző nap, forró nyereg: elfoglalva a Benei templom!

2023. 08. 15., 13:29
Augusztus 13-án ismét nyeregbe pattantak a IUSTITIA-s Baráti Bringázók. Bár a hét közepén még hűvös, esős volt az idő, hétvégére szikrázó napsütés köszöntött ránk. Ezúttal a benei és kerekei templom/rom/ volt a cél. Alábbiakan a csapat élménybeszámolóját olvashatják.

A Katona József szobortól indult csapatunk, amely kényelmes tempóban kerekezett Ménteleken át (ahol a lovak itatása helyett a kerekezők frissítése is megtörtént, illetve gyorsított tanfolyamon vehettünk részt Babity János társunk által bemutatott "Hogyan szerelj gyorsan defektes kereket?" címmel) Ladánybenére. Itt újabb pihenő (fagyi) folytattuk utunkat a benei emlékhelyhez. Ugyanis a templom helyét ma már egy kereszt jelzi csak, de azt sem könnyű megtalálni! A homokos úton, a kerékpárt tolva lehetett csak megközelíteni a keresztet. A hőség is fokozódott, így a kereszt árnyékában pihentünk, elmélázva a hely történelmi emlékén. 

A homokon visszaküzdöttük magunkat a betonútra, itt "paripáink" már vígan nyargaltak...

De nem sokáig. A kereki templom helyét jelző kettős kereszt szintén egy földes dűlőút mellett található. Nem adtuk fel a küzdelmet, mindannyian közelről megnéztük a templom helyét. Fárasztó, de teljesíthető erőpróba volt.

A templomok "elfoglalása" után Kerekegyházán megtekintettük Farkas Ferenc helytörténeti magángyűjteményét. A család története mellett bepillantást nyerhettünk a régi korok eszközei, azok használatának világába. Sok-sok érdekes információval gazdagodva tértünk vissza Kecskemétre.

Legközelebb a tiszaalpári templomot keressük fel szeptember 17-én.