Újabb jogsértést követtek el a románok Úzvölgyében

2023. 07. 11., 12:43
Ismét román szélsőséges csoportok hatoltak be az úzvölgyi katonatemetőbe. Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja szervezet vezetője századmagával érkezett július 8-án délután a sírhelyekhez, ahol összesen 151 lyukat ástak a csíkszentmártoni önkormányzat tulajdonában lévő temetőben, majd felállítottak 149, ott nem nyugvó román hősi halottat jelző fakeresztet, egy 5-6 méteres óriás fakeresztet, egy nagy zászlót a parcella szélére, valamint teletűzdelték a székelykaput román zászlókkal. Mi meg tehetetlenül néztük. A KTV Töretlenül magyarok című magazinműsorában már korábban is foglalkoztunk a katonatemető sorsával, így a július 8-ai eseményről is beszámolunk majd.
Forrás: szekelyhon.ro/Pinti Attila

A jogerős bírói döntés ellenére július 8-án a sosem nyugvó Mihai Tîrnoveanu hungarofób embereivel együtt behatolt a csíkszentmártoni önkormányzat tulajdonban lévő temetőbe és feltúrták. A helyszínen volt Pinti Attila, a Székelyhon fotósa is, aki beszámolt az ott történtekről.

– 14 órára volt meghirdetve az esemény, de az nem derült ki az előzetes felhívásból, hogy ekkor már lesz szertartás is, vagy csak akkor kezdenek neki a „munkálatoknak” – kezdte el a mesélést Attila, aki a biztonság kedvéért 13.30-ra kiment a helyszínre, hogy tudósítsa a magyarokat, azonban a helyszínen nem volt még igazán semmi. Húsz-harminc rendőr és csendőr állt az üres temető közelében. Csupán néhány, különböző román megyékből érkezett autó volt a területen. A készülődő román gárda álldogált, nézegette kívülről a temetőt.

Pinti Attila, a Székelyhon fotósa

Mire gondolhattak? Álmodoztak talán? Inkább volt ez rémálom nekünk, törvénytisztelő magyaroknak, székelyeknek, kik tehetetlenül ültünk és néztük a kegyeletsértést. Mert bár napok óta nyilvános eseményként volt meghirdetve földünk meggyalázásának időpontja, senki nem állt ott, lobogtatva a csíkszentmártoni önkormányzat tulajdonjogát igazoló dokumentumot, valamint a jogerős bírói végzést. Senki nem gátolta meg, hogy ez az incidens újból megtörténjen, hogy ismét szembeköpjék a magyar nemzetet.

Attila folytatta: 13.55 körül érkezett meg egy autóbusz és egy tucatnyi civil autó. A buszból, mely a fakereszteket szállította, kiszállt Mihai Tîrnoveanu is. Kiosztották a 149 keresztet, felsorakoztak, elindították a román hazafias dalokat és nagy dirrel-durral bevonultak abba a temetőbe, melyhez semmi közük sincs a betolakodóknak. Ezt követően lemérték, majd szalagokkal körbehatárolták azt a területet, ahol fel kívánták húzni a területidegen kereszteket.

– Ha belépünk a temető kapuján, és rögtön jobbra fordulunk, a hősi halottak nyughelyei elé, rögtön a legelső zöld felületet pécézték ki maguknak a románok – emlékszik vissza a Székelyhon fotósa. Két fúrógéppel, lapátokkal, ásókkal és a kezükkel estek neki a szent földnek. Mindent bevetettek, hogy megássák a lyukakat. De kiknek?...

Fotó: szekelyhon.ro/Pinti Attila

Egy ortodox pópa téblábolt ott, megáldotta és megszentelte a helyet, ahol az ásás történt. A rövid mozzanat alatt elhangzott, hogy „tiszteletben tartják valamennyi elesett katonának az emlékét”. Majd a román pap megáldotta szenteltvízzel a magyar kereszteket is, bár ezt senki emberfia nem kérte tőle.

Nagyon fel voltunk háborodva, de muszáj volt tartsuk a pókerarcot, az volt a cél, hogy ne küldjenek el onnan, ne támadjanak meg minket, és tudjuk végezni a munkánkat, tudjuk tudósítani nemzettársainkat a történtekről
— szögezte le a fotós.

Négy órán keresztül ásták a gödröket a románok. Mindeközben két „atyafi” jó ötletnek tartotta, hogy a temető bejáratára, a székelykapura két román zászlót szögeljenek fel.

Fotó: szekelyhon.ro/Pinti Attila

Ezen felbuzdulva egy másik kinyitotta a kaput, beállt alá kocsival, melyre felmászott és másfél órát izzadt a napon azért, hogy egy harmadik román lobogó is felkerüljön a bejáratra. Amikor ez sikerült, egy ortodox pap szintén felkapaszkodott a járműre, és lefotóztatta magát a zászlóval, hogy milyen ügyesek voltak. Szegény autó pórul járt, mert ezt követően többen is megmászták a kocsit, jól megtaposták a tetejét.

Fotó: szekelyhon.ro/Pinti Attila
Csak, hogy ne legyen unalmas a történet, egyszer csak megérkezett egy teherautó, ami egy 5-6 méteres fakeresztet szállított. Ennek szintén ástak egy lyukat, majd a parcella közepére felállították
— meséli Attila már-már nevetve, annyira groteszk volt a jelenet.

Fotó: szekelyhon.ro/Pinti Attila

Mindeközben a románok jól összevesztek a székely temető földjén. Dormánfalva polgármesterét, Constantin Tomát védve érkezett meg egy férfi a temetőhöz, aki a hangosbemondóba rákezdte: „Toma nem tehet arról, hogy ki kellett szedni június 29-én a betonkereszteket! Politikai nyomásra született a döntés! Ettől függetlenül neki is szívügye Úzvölgye! Ne haragudjatok rá! Nem az ő hibája!”. Mindez az éppen lyukakat ásókat felbosszantotta, visszakiabáltak a felszólalónak, hogy Toma lebontotta a kereszteket és szégyellje magát. A veszekedés némiképp eszkalálódott, egy közepes szóváltássá fajult, amikor a csendőrök megmozdították végtagjaikat és megindultak csitítani. A Toma-párti elment és visszatértek a földmunkához a románok.

Mikor már majdnem mindennel készen voltak, behoztak egy több méteres fát, melyre felerősítettek egy piros-sárga-kék lobogót, majd beleszúrták a földbe. Nagyot nézhettek, amikor észrevették, hogy a mintegy 20-30 méterrel arrább lévő magyar zászlórúd jóval magasabb az övéknél. Ezek szerint nem találtak nagyobb fát, hiszen az állítgatás egy hirtelen ötlet volt. Ha nekünk is van a temetőben lobogónk, legyen nekik is. Ekkor már legalább négy román zászló csúfította a fenyves erdők kötelékében fekvő temetőt.

Fotó: szekelyhon.ro/Pinti Attila

Mikor a keresztek bekerültek a(z ideiglenes) „helyükre”, jött még négy-öt ortodox pópa, és megáldották, majd megszentelték a román parcellát. Az egyik, a történelmet semennyire sem ismerő, tanulatlan kántáló előhozakodott azzal, hogy az I. világháborúban bizony itt románok is estek el és szerinte ez a temető túl magyar! Majd felsorolták azt a bizonyos 149 nevet, és mindenkinél kiáltották a résztvevők, hogy „Jelen!”.

Fotó: szekelyhon.ro/Pinti Attila

Majd jött Tîrnoveanu, aki arra kérte a csendőröket, hogy álljanak őrt és legyenek résen, vigyázzanak a román keresztekre, zászlókra. Szerinte törvényes volt, amit csinált. Szerinte nem volt szüksége építési engedélyre, mert ezek a keresztek, beleértve az 5-6 méterest és a zászlórudat is, nem építmények. Majd kijelentette, hogy azért nem kért engedélyeket, mert évekbe telne, míg megkapja azokat, a papírokat pedig utólag is be tudja szerezni. És szerinte ez így teljesen rendben van. Tîrnoveanu azt is elmondta, hogy ha valaki feljelenti őket, akkor minden ítélet ellen fellebbezni fognak. A kereszteket pedig senki sem rongálhatja meg. Ha pedig – folytatta Mihai – a románok ellen születik bírói döntés, akkor azt majd végrehajthatják, de akkor következő nap visszajönnek és visszateszik a kereszteket, és kezdődhet újra a jogi procedúra.

Az ortodox szertartás végén jött az étel-ital, majd egy hatalmas szelfipartit rendeztek a hősi halottak nyughelyén.

Fotó: szekelyhon.ro/Pinti Attila

19 óra magasságában kezdtek elszállingózni a népek, majd megérkezett a feleségével Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, akit rengeteg csendőr kísért, sorfalat álltak, hogy be tudjon menni a temetőbe.

Fotó: szekelyhon.ro/Pinti Attila

A magyar emlékműnél imádkoztak egyet, aztán ki is vezették őket a területről. Közben folyamatosak voltak a bekiabálások. Tîrnoveanu nem is akart tudomást venni Borbolyról, mindig úgy fordult, hogy ne legyen szemkontaktus kettejük között.

Fotó: szekelyhon.ro/Pinti Attila

Úgy tudjuk, hogy október 25-én, a román hadsereg napján ismét szervezkednek majd a temetőben, akkorra azt tervezik, hogy névvel ellátott kicsi plaketteket helyeznek fel a fakeresztekre, magyar mintára.

Hogy ki a felelős mindezért? Hogy hogyan történhetett meg az, hogy a jogerős bírói döntés ellenére Tîrnoveanu és bandája behatolhatott a temetőbe és nem csupán a tulajdonjogot sértették meg, de kegyeletsértést is elkövettek? Hogy miért nem védte meg senki a magyarok földjét, a hősi halottaink emlékét? Az emailek kirepültek. Augusztus 4-én, a következő Töretlenül magyarok magazinban ennek járunk utána.

Előzmény

A Hargita és Bákó megye határán fekvő, közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó elnéptelenedett település sírkertjéből 2023. június 29-ére virradóra távolították el a korábban törvénytelenül felállított betonkereszteket, miután jogerős bírósági ítélet kötelezte erre Dormánfalva polgármesteri hivatalát – írja a szekelyhon.ro.

A moldvai város önkormányzata 2019 márciusában saját közvagyonává nyilvánította a temetőt, és áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a sírkertben. Korábban a temetőt a székelyföldi község gondozta, és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartotta számon. A sírkertben nagy számban az osztrák-magyar hadsereg itt elesett katonái, de német és orosz bakák is nyugszanak – emlékeztet az MTI.

A konfliktus azzal folytatódott, hogy 2019. június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták ezt megakadályozni. Egy héttel az erőszakos cselekmények után az illetékes román hatóság tisztázta, hogy nem az úzvölgyi katonatemetőben nyugszik az a 149 román katona, akik nevének a felolvasása is részét képezte a temető erőszakos elfoglalása utáni ceremóniának.

A szekelyhon.ro portálon megjelent teljes képgaléria ITT érhető el.