Immár 15. alkalommal rendezték meg a távhőszolgáltatás napját Kecskeméten

2024. 04. 26., 20:19
A KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. 15. alkalommal rendezte meg a távhőszolgáltatás napját. A mai rendezvény előadásainak központjában a „megújuló energia alapú kecskeméti távhőszolgáltatás” állt.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 24 képet tartalmaz

Miért jó számunkra a biomassza fűtőmű? Mennyi gázt vált ki a biomassza energia Kecskeméten? Miért fontos a fűtéskorszerűsítés? - többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a résztvevők a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Kft. mai napi, immár 15. rendezvényén.

A távhőszolgáltatás napi előadássorozatot Szamler László önkormányzati képviselő, a Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottság tagja nyitotta meg, majd az MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatóját, Lázár Mózest hallhatta a közönség, aki a távhőszektor magyarországi helyzetéről tartott előadást. Zárszóként egyedi mottóval köszönt el: „A magyar emberek szeretik a hősöket, szeressék a távhősöket is!”

Horváth Attila a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Kft. ügyvezető igazgatója, a megújuló energia alapú kecskeméti távhőszolgáltatás kapcsán adott tájékoztatást, központban a Mindszenti körúti telephelyén lévő biomassza fűtőművel.

A TERMOSTAR Kft. hosszú, alapos előkészítés során tavaly november óta üzemelteti a 20+5 MWattos biomassza fűtőművét. Ez egy óriási előrelépés, hiszen így megvalósult a megújuló energiatermelés Kecskeméten. Eddig földgázból állítottuk elő ezt a hőenergiát, most már közel 70%-ban megújuló biomassza alapú hőenergiával tudjuk ellátni a fogyasztóinkat
— mondta Horváth Attila, a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

A beruházás korszakváltást jelentett a kecskeméti távhőszolgáltatás történetében, Kecskemét város energiagazdálkodásában és zöldítésében is. A hőenergiát ugyanis ezen a telephelyen - földgáz helyett - olyan megújuló energiaforrásból állítják elő, amely Kecskemét környékén ipari mennyiségben rendelkezésre áll.

Ma a fás biomassza energia szempontú hasznosításáról a KEFAG Zrt. termelési vezérigazgató-helyettesétől dr. Bárány Gábortól hallhattak szakmai információkat a résztvevők.

A távhőszolgáltatás napi kísérőrendezvények a jövő generációjának szóltak, mint a virtuális séta a TERMOSTAR biomassza telephelyen, a Hírös Agóra aulájában vagy a klíma-kvíz, mely külső helyszínen folyt.

Nagyon hálásak vagyunk, hogy 15 éve, gyakorlatilag minden évben a távhőszolgáltatás napját meg tudjuk rendezni, ennek keretében több száz rajzpályázat is érkezik, különböző tematikája jelenik meg ilyenkor évente. Idén a Bárányfelhő-bodorító fantázianevet kapta. Gyakorlatilag minden egyes évben arra tanítjuk a fiatalokat, hogy mennyire fontos a környezettudatosság , a fenntarthatóság, hogy az energia nincs ingyen, ennek a gondos felhasználása közös ügyünk
— fejtette ki Horváth Attila ügyvezető igazgató.

Kiállítást is megtekinthettek a látogatók a Bárányfelhő-bodorító című alkotói pályázatra érkezett munkákból, melynek eredményhirdetése az esemény végén zajlott. A rendezvényen kiállítási standjával jelen volt a KEFAG Zrt. és a Kecskeméti Planetárium is.