Ül a pénzen a baloldali Józsa –Még semmire nem adott a körzetében

2023. 11. 10., 13:56
Kecskemét összes választókerületének képviselője felhasználta már képviselői keretét, csak Józsa Bálint nem adott még belőle semmire. Annak ellenére sem, hogy tanácsadó testületének tagjai számos ajánlást fogalmaztak meg, mire szánnák a pénzt, és Kecskemét polgármestere is kérte, hogy még az első félévben adják le a képviselők, mire szeretnék felhasználni a keretet. Józsa Bálint azonban úgy ül a pénzen, mint tyúk a tojáson. Ráadásul tanácsadó testületét egyetlen egyszer sem hívta össze az idén.

Elégedetlenek az 5. számú választókörzet tanácsadó testületének tagjai. Józsa Bálint baloldali önkormányzati képviselő ugyanis október 26-áig egyetlen fillért sem használt fel három milliós képviselői keretéből.  Az erről szóló táblázatból látszik, hogy rajta kívül az összes önkormányzati képviselő támogatta már idén a saját körzetében élőket. A baloldali Józsa annak ellenére sem intézkedett az ügyben, hogy tanácsadó testületének tagjai már az első félévben 30 millió forint értékben fogalmaztak meg ajánlásokat, mire kellene költeni a körzetben.

– Már több mint fél évvel ezelőtt elkezdtük beadni a javaslatokat, nem csak én, hanem több tanácsadói testületi tag is - mesélte Páll Gáborné, az 5.vk tanácsadói testület tagja. Mint elmondta, szerepelt a javaslatcsomagban például egy fedett biciklitárolókialakítása a Nyíri út 77/c lépcsőház előtt, ami a mostani, esős időszakban kiváltképp jól jönne. De kezdeményezték azt is, hogy több mint 200 elesett idősnek kedveskedjenek karácsonyi ajándékkal.

Sürgető lenne a Dombi Lajos utca 24. számtól egészen a 37/c lépcsőházig 2-3 kandeláber kihelyezése is, ugyanis a lakók jelenleg teljesen sötétben botorkálnak haza.  A Jobbikból a Momentumba átigazolt önkormányzati képviselő egészen október elejéig egyik javaslatra sem reagált.

– Valójában egy évet nem szabadad statikusként tekinteni. Az évben bejönnek az árajánlatok, azokat is meg kell vizsgálni. Az árajánlatok után meg kell nézni, hogy belefér-e a költségvetésbe. Tudom, hogy nagyon sokan szeretnek elrugaszkodni egy ilyen tanácsadói testületi keretösszegnél, 30 millió forint sajnos nem fér bele a mi 3 millió forintunkba. Nyilván húzd meg ereszd meg politikát kellett folytatnunk, és az lett a vége, hogy ez mostanra realizálódott
— mondta Józsa Bálint.

A képviselő azonban egyetlen olyan dokumentumot sem tudott felmutatni, amiben árajánlatot kért volna például a biciklitárolóra vagy a kandeláberekre. A tanácsadó testület tagjainak pedig idén október 3-án írta meg először, mire költené a képviselői kerete jelentős részét, a tételek nagy része azonban olyan, amire egyáltalán nem kell árajánlatot beszerezni, hiszen klubok, civil szervezetek támogatásáról szól.

Ráadásul Kecskemét polgármestere még februárban kérte az önkormányzati képviselőket, hogy az év első félévben adják le, mire költenék a képviselői keretet, ám Józsa ezt sem tette meg.

A képviselő tanácsadó testületének egyébként egy évben legalább négyszer kellene üléseznie, az 5-ös választókerületben azonban ez idén egyszer sem történt meg. A képviselő azt mondta, hogy online térben hívta az össze a szavazást.

– Megtörtént a kapcsolatfelvétel erre a dologra, a szavazás megtörtént az online térben is - reagált a képviselő. Erre azonban semmilyen bizonyítékot nem tudott felmutatni Józsa Bálint, sőt az interjúban nem sokkal később ellent is mondott saját magának.

-Nincsen arról információm, hogy miért nem sikerült leadniuk a tagoknak a szavazatukat.

Józsa tanácsadói testületének egyik tagja elmondta, nem csak hogy nem találkoztak, de semmilyen online történő ülésre nem hívták meg.

– Nem tudom, hogy mit csinál és mit nem csinál, de nem keresett meg bennünket, én az idén nem is láttam, nem beszéltem vele, nem emaileztünk egymással
— nyilatkozta nekünk Németh Imréné Mária, az 5.vk tanácsadói testület tagja.

Józsa Bálint azt állítja, többször próbálkozott.

– Az előző években többször próbáltam személyesen találkozni a tanácsadó testülettel, de sajnos nagyon sokszor úgy alakult, hogy nem volt meg a határozatképesség, és sok emberhez nem jutott el az, amiről az ülésnek szólnia kellene vagy amiről beszélni érdemes- nyilatkozta a képviselő.

Azt is megtudtuk, hogy a képviselők közül tavaly is Józsa intézkedett legkésőbb a képviselői keret elköltését illetően. Azonban, ha a kincstári zárás idejéig, december 15-ig nem utalja el a 3 millió forintot az általa támogatni kívánt civilszervezeteknek, közösségeknek, akkor ezt az összeget elveszíti a körzet.