Ülésezett a vármegyei közgyűlés: újabb útszakasz újulhat meg

KÖZLEMÉNY
2023. 04. 02., 10:36
TOP Plusz források, útfejlesztés és megyei értékek – többek között ezek a témák szerepeltek a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés pénteki ülésén, a kecskeméti Vármegyeházán.

Miközben a 2014-2021-es uniós költségvetési ciklus Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjában is vannak még aktív projektek Bács-Kiskunban (74 darab, csaknem 16 milliárd forint értékben), megkezdődött a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz projektek beadása is – tájékoztatta a képviselőket Rideg László elnök a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés pénteki ülésén. Mint elmondta, utóbbi programban 146 projekt beadása történt meg több mint 27 milliárd forint értékben, és március végéig további 50 projekt beadását tervezték közel 25 milliárd forint értékben.

A támogatási szerződések megkötése is folyamatos, februárban újabb 54 darab szerződést írtak alá a vármegyei települések vezetői a Vármegyeházán, így a beadott projektekből már 113 rendelkezik hatályos támogatási szerződéssel – tette hozzá. A projektek túlnyomó többsége ebben az uniós költségvetési ciklusban is a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata tulajdonában lévő BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közreműködésével valósul meg.

A közgyűlés tárgyalt többek között arról is, hogy a korábban tervezettnél több forrás áll rendelkezésre a 4 és 5 számjegyű utak fejlesztésére Bács-Kiskunban. Az eddigi 4,5 milliárd forinthoz képest 7,4 milliárd forintot költhet erre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a TOP Plusz program keretében. A képviselők elfogadták Rideg László közgyűlési elnök előterjesztését, amely szerint a testület a rendelkezésre álló keretösszeget figyelembe véve azt javasolja a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek, hogy az 5312 jelű közút (Kalocsa-Bácsalmás összekötő út) Kéleshalom külterületén lévő  26+000 és 30+647 szelvény közötti szakaszát (összesen 4647 méter beavatkozási hosszon) újítsák meg. Ezen út több szakaszán folytak felújítási munkák az elmúlt években, ezeket egészíti ki jól ez a most tervezett fejlesztés.

A közgyűlés elfogadta továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktár bizottság 2022-es évre szóló beszámolóját is. Ebből egyebek mellett kiderült: a testülethez tavaly 37 javaslatot fogadott be a megyei értéktárba történő felvételre vonatkozóan. Ezek közül 9 javaslatról tárgyaltak érdemben, amelyekről pozitív döntés született. Ennek értelmében 2022-ben az alábbi értékeket vették fel a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba:

2022. február 22-i ülésen

 Nemzeti érték megnevezése (Település, ahol a nemzeti érték fellelhető vagy ahonnan a javaslat érkezett)Nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása
1.Máday Norbert 1848-49-es gyűjteménye (Kecskemét)Kulturális örökség

2022. szeptember 26-i ülésen

 Nemzeti érték megnevezése (Település, ahol a nemzeti érték fellelhető vagy ahonnan a javaslat érkezett)Nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása
1.A kecskeméti piarista kulturális örökség három évszázada (Kecskemét)Kulturális örökség
2.Kiskőrösi Evangélikus Templom- A templom, ahol Petőfi Sándort keresztelték (Kiskőrös)Kulturális örökség
3.Héjja Bella Emerencia munkássága (Pálmonostora)Kulturális örökség
4.Népház- mint kulturális örökség (Dunafalva)Kulturális örökség
5.Magyarország étele szakácsverseny (Szabadszállás)Kulturális örökség
6.Szabadszállás Városháza (Szabadszállás)Épített környezet
7.Tiszakécskei Református Templom (Tiszakécske)Épített környezet

2022. november 29-i ülésen

 Nemzeti érték megnevezése (Település, ahol a nemzeti érték fellelhető vagy ahonnan a javaslat érkezett)Nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása
1.A Tiszakécskei Holt-Tisza (Tiszakécske)Természeti környezet

A Bizottság 2014 óta összesen 304nemzeti értéket nyilvánított megyei értékké.