Űrkutatási Fulldome Filmfesztivál lesz a Kecskeméti Planetáriumban

2024. 03. 29., 09:30
Újra láthatjuk azt a lenyűgöző műsort a tavaszi szünetben az Utazó Planetáriumnak köszönhetően, mely digitális és analóg technikai kombinációval egyszer már elkápráztatta a csillagászat iránt érdeklődő kicsiket és nagyokat.
Fotó: Varjas Gabriella
A galéria 16 képet tartalmaz

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója a tavaszi szünet ideje alatt zajló planetáriumi programokról számolt be a Kecskeméti Médiacentrumnak. Mint elmondta, a planetárium immár másodszor várja az érdeklődőket hibrid planetárium vetítés programjával a tavaszi szünet végén, április 6-án és 7-én.

A különleges esemény miatt szombaton 18 óráig és vasárnap 16 óráig nyitva lesznek, és délelőtt 10 órától folyamatosan, óránként várják műsorukkal a gyermekek mellett a felnőtteket is. A műsorhoz az Utazó Planetárium adja a digitális technikát, a Kecskeméti Planetárium biztosítja az analóg technikát és az előadókat.

A tavaszi szünet idejére esik az óraátállítás, most térünk át a nyári időszámításra, ennek kapcsán arra is rákérdeztünk a planetárium igazgatójától, hogy miért van erre szükség még napjainkban is.

A nyári időszámítás csillagászati vonatkozásból megközelítve annyit tesz, hogy a napéjegyenlőség kezdetétől a végéig, azaz március 21-szeptember 23-ig hosszabbak a nappalok, rövidebbek az éjszakák a Föld északi féltekén.

Régen egy praktikus ok miatt került bevezetésre szinte egész Európában nyári- és téli időszámítás. Akkoriban a villamosenergia jelentős részét világításra fordították, és ha az óraátállítással - igazodva a évszakonként változó nappalok és éjszakák hosszához -  egy kicsit tudtak „trükközni” energiamegtakarítás lett az eredménye – mondta el Szűcs László.

Azóta nagyot fordult a világ, ma az energiatakarékos világítóeszközök korában már nem szükséges az óraátállítás villamosenergia-megtakarítás okán, mondhatjuk azt is, hogy egyre kevésbé indokolt.