Üstököst is főztek a 40 éves Kecskeméti Planetáriumban

2023. 05. 07., 20:26
Ingyenes nyílt napot tartott szombaton a Kecskeméti Planetárium „Űrsuli” tehetségműhelye a planetáriumok világnapja alkalmából. Egész nap előadássorozat várta a kicsiket és a nagyokat. A rendezvényen még üstököst is főzhettek a résztvevők.
A galéria 30 képet tartalmaz

Üstököst is főztek a gyerekek szombaton a Kecskeméti Planetáriumban. Ez volt az egyik legérdekesebb momentuma annak a nyílt napnak, amelyet a planetáriumok világnapja alkalmából rendeztek meg a hétvégén. A másik apropója pedig az volt az eseménynek, hogy idén 40 éves a Kecskeméti Planetárium.

Május 17-én lesz a 40. születésnapunk, ezért egész hónapban különlegességekkel készülünk. Ennek az első programja a mai nap. A harmadik apropó: van itt egy futó tehetség pályázatunk, aminek a keretében gyerekek járnak egy Űrsuli nevű csillagászati szakkörre. Ezek a gyerekek is itt lesznek ma a nyílt nap foglalkozásain és segítik majd a munkánkat, beszállnak az előadásokba, tehát ők is aktív szereplői lesznek a mai napnak. Lesz itt minden, mint a búcsúban. Például üstökös főzés, ezt én fogom elkövetni
— mesélte Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója a szombati esemény előtt.

Délután 13 órától Gesztesi Albert, a Budapesti Planetárium nyugalmazott előadója tartott érdekes előadást a csillagképekről, az azzal kapcsolatos mondákról, legendákról. – Megkértem, hogy különösképpen a magyar csillagképlegendákról beszéljen, hiszen ezekről keveset szólunk, pedig ez is hungarikum – magyarázta Szűcs László igazgató.

A nap egy további kiemelt programja volt dr. Hegedűs Tibornak, a Bajai Csillagvizsgáló igazgatójának délutáni előadása, aki a meteorokról beszélt, és volt meteoritsimogatás is. Szűcs László és kollégái további érdekes programokkal készültek az űrkutatástól kezdődően egészen a csillagok születéséig.

1925. május 7-én nyitott ki az első újkori planetárium, ennek tiszteletére ünneplik meg minden évben a planetáriumok világnapját. Május első hétvégéjén hazánk több intézményében is nyílt napokkal, színes programokkal várták ez égbolt iránt érdeklődőket.

Kapcsolódó cikk