Vádat emeltek egy férfi ellen, aki magára hagyta a balesetben súlyosan megsérült kerékpárost

KÖZLEMÉNY
2024. 06. 12., 08:46
A Kecskeméti Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és a segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki nem adott elsőbbséget a sértett kerékpárosnak, aki emiatt az autónak ütközött. A vádlott a helyszínen megállt, ám kis idő múlva elhajtott anélkül, hogy tőle elvárható segítséget nyújtott volna a súlyosan sérült nőnek.

A vádirat szerint a vádlott – 2022. július 1. napján a kora délutáni órákban egy Kalocsa környéki településen lévő útkereszteződésben nem adott elsőbbséget a jobbról érkező, idős női kerékpáros – az ügy sértettje – részére, aki emiatt kerékpárjával az autónak ütközött és elesett.

A balesetet követően a vádlott autójával megállt, ám miután a sértett felállt, a helyszínről elhajtott anélkül, hogy tőle elvárható segítséget nyújtott volna a súlyosan sérült idős nőnek.

A baleset következtében a sértett maradandó fogyatékosságot eredményező sérüléseket szenvedett.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azon KRESZ előírást, amely szerint az útkereszteződésben a járművel elsőbbséget kell adni minden jobbról érkező járműnek.

Az ügyészség a férfit a maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és a segítségnyújtás elmulasztásának súlyosabban minősülő – a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett – bűntettével vádolja és ezért vele szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozza.

A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

(A videófelvételen a baleset előzményei és a vádlott helyszínről történő elhajtása látható.)

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség