Vádemelés a halálos balesetet okozó ittas motoros ellen

2023. 06. 14., 09:49
A Kecskeméti Járási Ügyészség halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt vádat emelt egy segédmotort vezető férfival szemben, aki balra kanyarodása során, ittassága miatt nem adott elsőbbséget a szemből érkező motorosnak. A baleset következtében a vétlen sofőr a helyszínen életét vesztette.

A vádirat szerint az elkövető 2021. április 26. napján a délutáni órákban ittasan vezette a segédmotorkerékpárját Bácsborsódon. A vádlott egy balra kanyarodás során, ittassága miatt nem adott elsőbbséget a szemből – mintegy 46-52 km/h sebességgel – érkező és egyenesen haladó másik motorosnak, az ügy sértettjének.

A sértett, azért, hogy a balesetet elkerülje, fékezett, emiatt azonban a motorkerékpárja felett az uralmat elveszítette, a motorról leesett és az úttestre zuhant, a továbbcsúszó motorja pedig a vádlottéval összeütközött.

A sértett a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházi ellátása ellenére, egy héten belül meghalt. A sértett baleset során elszenvedett sérülései és halálának bekövetkezése között közvetett okozati összefüggés volt.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azon KRESZ szabályt, amely szerint járművet az vezethet, akinek nincs a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol, illetve azt is, hogy a balra bekanyarodó járművet vezető személynek elsőbbséget kell adni a szemből érkező és egyenesen továbbhaladó jármű részére.

Az ügyészség a férfit halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben végrehajtandó szabadságvesztés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozza.

A vádlott bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A rendőrség által a helyszíni szemle során készített képeken a balesetben érintett segédmotorkerékpárok, valamint az egyik motoron az ütközés következtében keletkezett sérülések láthatók.

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség