Változó dimenziók - Gyenes Zsolt fotográfus kiállítása

2023. 10. 20., 18:11
Gyenes Zsolt fotográfus képeiből nyílt ma kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeumban. A kiállítás egyik fele egyfajta visszatekintés az alkotó 1990-es és a 2000-es évek eleji munkáiból, míg a másik fele új munkákat sorakoztat fel.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 35 képet tartalmaz

Ismét egy izgalmas kiállítás tekinthető meg a Magyar Fotográfiai Múzeum berkeiben. Gyenes Zsolt fotográfus képei egy átfogó, több évtizedes kiállítást alkotnak, ugyanis a művész 1990-es és 2000-es évekbeli munkáitól kezdve, legfrissebb, napjainkban készült képeit is felsorakoztatja.

Gyenes Zsolt életútja

1962-ben született, jelenleg Pécsen él. 1989-ben nyert felvételt a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójába. Ott különféle projektek vezetőjeként is működött. 1995-ben a Magyar Fotóművészeti Biennálé kísérleti kategória díját nyerte el és ugyanabban az évben felvették a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagjai közé. Munkássága során absztrakt fotókat készített, illetve jelenleg is készít. Az elmúlt húsz évben érdeklődése az audiovizuális (vizuális zenei) kísérletek felé irányult, de a legtöbb esetben a fotografikus alap ezeknél a műveknél is megmaradt. Számos ösztöndíjat kapott itthon és külföldön egyaránt, ezek közül a legfontosabbak: a négy ízben az USA-ban (USIA, NYIFA, VSC, SC), a Thaiföldön (ASEM-DUO), Olaszországban (Római Magyar Akadémia) és a Máltán megvalósuló művészeti támogatások, projektek.

Gyenes Zsolt audiovizuális művei folyamatosan szerepelnek nemzetközi fesztiválokon és kiállításokon az USA-tól Londonon keresztül Japánig. Kurátorként is dolgozik és nemzetközi fesztiválok zsűrijében is részt vesz. Eddig hét szakmai könyve jelent meg, köztük kettő a fotóművészetről (Fotográfia mozgásban / Photography in Motion és Fotóművészeti stílusok). Habilitált egyetemi docens a MATE Rippl-Rónai Művészeti Intézetében. Művészetében a fény, a hang és a (mozgó)kép hármassága, kölcsönhatása van fókuszban.

Az eseményen megnyitóján Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója mondott köszöntőt, a kiállítást pedig Pfisztner Gábor esztéta nyitotta meg.

Gyenes Zsolt munkáiban feszegeti a fotográfia határait. Mennyire lehet és érdemes a kereteket változtatni, tágítani, vagy esetleg szűkíteni? Mit nevezhetünk fotográfiának a XXI. század harmadik évtizedében? Mi a szerepe az absztrakt, illetve a konkrét fotográfiának napjainkban? A kérdéssor tovább folytatható.

A kiállítás két részre bontható – múlt és a jelen

A korai munkásságára a fokozatosság figyelhető meg, az absztrakt, illetve a figuratív megfogalmazástól teljesen eltávolodó, konkrét fotográfiákig. Ez a folyamat a technikák változásával párhuzamosan zajlik. Az első periódusban hagyományos, kémiai alapú fényképek készültek, majd egyre inkább az elektronika, illetve a digitális manipulációk formálták, formálják a műveket.

A legújabb művei alapja maga az elektronika, ami egyben fény is (vagy fordítva). A videóval és más elektronikus eszközökkel, – több esetben egyben hangreaktív –, generált állóképek hibrid eljárással nyerik el végleges formájukat. A főszereplővé, tehát maga a fény válik.

A kiállítás megtekinthető 2023. október 21. és 2024. január 13. között, vasárnap, hétfő és ünnepnapok kivételével naponta 12.00–17.00 óráig.