Változott a munka törvénykönyve – Fontos tájékoztatót szervezett az Iparkamara

2023. 02. 02., 15:07
Január elsejétől az uniós előírásokhoz igazodva változott a munka törvénykönyve. Bevezették például az apa szabadságot és a szülői szabadságot, de a munkaszerződésre vonatkozó szabályok is változtak. A részletekről tartottak ma előadást az Iparkamarában.
A galéria 17 képet tartalmaz

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara HR vezetők és könyvelők klubja szervezésében tartottak ma (csütörtök) előadást a munka törvénykönyve január 1-én életbe lépett és minden munkáltatót érintő változásairól. Dr. Pálvölgyi András László ügyvéd elmondta, hogy két uniós irányelv miatt léptek életbe a változások. Az egyik ilyen a munkáltatók részletesebb és pontosabb tájékoztatási kötelezettségére vonatkozik, a másik pedig a munka és magánélet egyensúlyának megteremtése érdekében arra ösztönzi a férfiakat, hogy otthon is vegyék ki a részüket a gyermek gondozásából, a nőket pedig arra, hogy találják meg az egyensúlyt a család és a munkahely között.

– A második irányelv azt hivatott biztosítani, hogy a munkavállalók a család és a munka között tudjanak egyensúlyt kialakítani – mondta a rendezvényen dr. Pálvölgyi András László ügyvéd.

Az egyensúly megteremtése érdekében vezették be január elsejétől a 10 napos apa szabadságot, amely a gyermek két hónapos koráig vehető ki, pénzre nem váltható és legfeljebb két részletben kell kiadnia a munkaadónak.

Új a munka törvénykönyvében a szülői szabadság fogalma is, amely összesen 44 nap és a gyermek 3 éves koráig vehető ki. Ezekre a napokra a foglalkoztató a távolléti díj 10 százalékát köteles kifizetni.

Szigorodtak, illetve kibővültek a munkáltatók munkaszerződéshez vonatkozó tájékoztatási kötelezettségei is. Mint a szakember elmondta, az eddigi 15 nap helyett már 7 napon belül kell tájékoztatni a munkavállalót a részletes munkafeltételekről.

– Írásbeli tájékoztatást kell kapnia a dolgozónak a munkanapokról, a munkaidőről és azokról a naptári napokról is, amikor nem osztható be munkára, de például a rendkívüli munkaidő tartalmáról is – mondta előadásában dr. Pálvölgyi András László.

Mindezekre azért van szükség, mert a munkavállalónak időben tisztában kell lennie azzal, hogy mikor kell és mikor nem kell dolgoznia. A munka törvénykönyv módosításait minden foglalkoztatónak érdemes betartania az esetleges viták és munkaügyi perek elkerülése érdekében.