Véget ért a 10. Színházi Olimpia kecskeméti programsorozata

2023. 06. 26., 17:10
Szombaton, a Múzeumok éjszakájával zárult a 10. Színházi Olimpia Cirókás eseménysorozata, amelynek keretében a hazai bábjátszás meghatározó alkotói és nemzetközileg elismert külföldi előadók mutatták be produkcióikat a város több pontján. A Színházi Olimpia részeként megrendezett Bábművészeti Világtalálkozó áprilistól június végéig tartott.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 9 képet tartalmaz

A szombati Múzeumok Éjszakáján zárult a 10. Színházi Olimpia Ciróka Bábszínház által szervezett programsorozata. A lampionokkal feldíszített, hangulatos Ciróka-udvaron Sarkadi Bence nemzetközi hírű marionettjátékát is megtekinthette a kecskeméti közönség. Kiszely Ágnes a múzéjen összegezte mi minden történt a színházi olimpia rendezvényein.

Nagyon sok színháznak és bábszínháznak adott lehetőséget a Színházi Olimpia, hogy különböző izgalmas előadásokat mutassanak be különböző műfajok képviseletében; így érkezett ide, Kecskemétre összesen 41 előadás, amely külföldi és hazai bábművészek által volt látható. Össze is számoltuk, hogy közel tízezer néző élvezte ezeket az előadásokat
— hangsúlyozta Kiszely Ágnes, a Ciróka Bábszínház igazgatója.

A programok húsvétkor kezdődtek és egészen Szent Iván éjig tartottak. A Cirókás eseménysorozat Yael Rasooly, izraeli bábművész Paper cut című vendégjátékával indult április közepén. A közös bábművészeti koncepció részeként egy-egy határon túli magyar nyelvű társulat is bemutatkozott. 

A Cirókás Gyereknapi rendezvényen - május 27-28-29-én,- három napon keresztül egymást érték a kihagyhatatlan programok a város főterén, ahol nem mindennapi produkciók és családi játékok várták az érdeklődőket. A programot a langaléta Garabonciások gólyalábas csapata nyitotta meg.

Június 4-én, a felújított Városháza ünnepségsorozatának részeként, újra egésznapos gyerekprogram várta az érdeklődőket. A vakáció kitörését ünneplő iskolások sem maradtak program nélkül. Június 16-án, az utolsó tanítási napon a La Baldufa Teater óriás zeppelinje varázsolta el a nézőket a főtéren.
-Mi mint szakmabeliek, nagyon sok olyan előadással találkoztunk, amely igazi unicum volt számunkra is szakmai tekintetben. Yael Rasoolinak köszönhetően egy háromnapos workshopon is részt vehettek a társulat tagjai, ami szintén szakmailag és emberi vonatkozásában is nagyon-nagy élmény volt - mondta az igazgató, majd elárulta, a rengeteg, főként szabadtéri előadás és interaktív játék pozitív hozadéka, hogy a helyi lakosok közül is sok új nézőt köszönthetnek a nézőtéren.