Véget ért a 14. Szín-Tár Fesztivál

KÖZLEMÉNY
2023. 03. 31., 09:07
Március 29-én búcsút intettünk a 14. Szín-Tár Fesztiválnak. Mind a hazai és határon túli színészképző intézmények növendékei színvonalas előadást nyújtottak, amelyeket a kecskeméti közönség minden alkalommal hangos ovációval jutalmazott.

Idén már tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a Színművészeti Egyetemek Találkozóját. Március 23-a és 29-e között hazai és határon túli növendékek mutatták meg színpadi rátermettségüket a kecskeméti közönségnek, akik produkciók széles palettájából választhattak, a komédiáktól egészen a tragédiákig.

A rendkívül színvonalas előadásokat elismert rendezők vitték színre, többek között Bélai Marcel, Felhőfi-Kiss László, Hargitai Iván, Mohácsi János, Novák Eszter, Pálfi Ervin, Selmeczi György, Urszinyi Ádám, Vidnyánszky Attila és Zsótér Sándor.

A hat napon át tartó fesztivál kiváló hangulatban telt. Minden napot szakmai beszélgetéssel zártunk, ahol a növendékeknek lehetőségük nyílt egymástól tanulni és inspirációt szerezni.

A rendezvény során a teátrum számára fontos volt, hogy lehetőséget biztosítson a színészhallgatók aktív készségfejlesztő foglalkozásokon való részvételére is.

Főző Brigitta mentálhigiénés szakember foglalkozása az erőszakmentes kommunikációra fókuszált, ahol a hallgatók megtanulhatták, hogyan tudják azonosítani, illetve kommunikálni igényeiket.

Tóth Kata, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház dramaturgjának vezetésével létrejött "Instrukció" névre hallgató foglalkozás a növendékek szakmai készségeit volt hivatott fejleszteni. A workshop során olyan egyedi gyakorlatokat végeztek el a színészhallgatók, amelyek megmutatták számukra, hogyan lehetséges egy produkciót interaktívvá tenni, vagy hogyan kell a náluk fiatalabb nézőket megszólítani, hogy kapcsolódni tudjanak az adott produkcióhoz.

A zsűri számára idén is nagy kihívást jelentett a díjazottak kiválasztása, hiszen a fesztivál során bemutatott produkciók mind rendkívül magas színvonalúak voltak.

Idén a legjobb előadás címet két produkció is elnyerte:

  • a The Art művészeti ügynökség és a Pozsonyi Színművészeti Főiskola növendékeinek közös produkciója: a Komámasszony, hol a stukker?
  • a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves prózai színművész osztály növendékeinek előadása: a Figaro házassága.

Az utóbb említett produkció, a Figaro házassága nem csupán a legjobb előadás címét vihette haza, hanem büszke nyertesei lettek továbbá a Magyar Művészeti Akadémia díjának is.