Világháborús hősök sírjánál tartottak megemlékezést

2023. 11. 02., 16:15
Az első világháború hőseire emlékeztek ma délután a Szentháromság temetőben. Halottak napja alkalmából a felújított katonai síremlékeknél tartottak koszorúzást, emlékezőbeszédet lovag Kenyeres Dénes nyá. alezredes mondott.
Fotó: Harkai György
A galéria 22 képet tartalmaz

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület Kecskeméti Területi Szervezete és a Történelmi Vitéz Rend Közép-magyarországi törzsszéke tartott közös megemlékezést ma délután a Szentháromság temetőben. A 2019-ben felújított első világháborús sírparcellánál lovag Kenyeres Dénes nyá. alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület helyi vezetője mondott emlékezőbeszédet az összegyűlteknek. Mint mondta, a kecskeméti katonák közül több, mint 2300 fő halt hősi halált.

Több tízezren sebesültek meg, ugyanígy több tízezren kerültek hadifogságba, ahonnan csak évekkel később érkezhettek haza. Szintén sokan váltak hadirokkanttá sérüléseik miatt. Hőstetteikkel, hősi halálukkal mindenkorra kiérdemelték a haza és az utókor háláját és megbecsülését. Tehát ezért halottak napján is meg kell emlékezzünk ezekről az elesett katonákról.

A rendezvényen Kovács István költő, saját versével működött közre. A Szentháromság temetőben nemcsak a 363 darab felújított első világháborús hősi sír, hanem a hozzájuk kapcsolódó emlékmű is lehetővé tette a méltó megemlékezést, melynek végén a résztvevők elhelyezték a koszorúkat és a virágokat.