Visszakerültek Szerbiába a Magyarországra becsempészett műkincsek

KÖZLEMÉNY
2023. 08. 22., 08:18
A Kiskunhalasi Járási Ügyészség átadta az illetékes szerb ügyészség részére azokat a jelentős értékű régészeti leleteket, amelyeket négy éve egy szerb állampolgár akart Magyarországra becsempészni. A szerb és a magyar ügyészségek közötti hatékony együttműködés eredményeként az eljárást a továbbiakban az illetékes szerb ügyészség folytatja.

A megalapozott gyanú szerint a szerb állampolgárságú férfi – az ügy gyanúsítottja – 2019. június 9. napján a tompai közúti határkelőhelyen akart belépni Magyarországra. A gyanúsított vámköteles árut nem jelentett be, azonban a pénzügyőrök a tételes vámvizsgálat során a férfi autójában – a hátsó ülés alá rejtett két papírdobozban – mintegy 8.000.000 Ft értékű régészeti leletet találtak. A dobozokban több mint 800 darab római kori érme, a római, valamint a középkorból származó ékszerek, szobrok és dísztárgyak mellett bronzkori eszközmaradványok is voltak.

A férfit a rendőrök védett kulturális javak körébe tartozó tárgyra elkövetett orgazdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták.

Mivel a nyomozás során beszerzett szakértői vélemény alapján a gyanúsítottól lefoglalt tárgyak a Kárpát-medence déli, délkeleti részéről, a mai Vajdaság területéről származhattak, a Legfőbb Ügyészség a büntetőeljárás átadását kezdeményezte. A szerb és a magyar ügyészségek közötti hatékony együttműködés eredményeként az illetékes szerb ügyészség a büntetőeljárást átvette.

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség emiatt a magyar büntetőeljárást megszüntette és a lefoglalt bűnjeleket az illetékes szerb ügyészség részére kiadta. A bűnjelek átadására Röszkén került sor, ahol a Kiskunhalasi Járási Ügyészség, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség ügyészei, valamint az illetékes szerb ügyészség vezetője mellett a szerb Legfőbb Ügyészség képviselői is jelen voltak. A találkozó megszervezését és lebonyolítását a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Magyarország Belgrádi Nagykövetségének rendőri összekötője nagyban segítette.

A csatolt, a bűnjelek átadásakor készített, fotókon a lefoglalt régészeti leletek közül egy római kori bronzedény, egy római kori Jupiter szobor, egy római kori bronz katonai diploma töredék és különböző korból származó érmék láthatók.

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség