Visszatekintés – Lőrincz Győző keramikusművész retrospektív tárlata

2023. 04. 06., 20:12
Visszatekintés címmel rendezett kiállítást a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nemzetközi Kerámia Stúdiója Lőrincz Győző keramikusművésznek. A tárlat anyagát Urbán Ágnes művészettörténész válogatta, és ő volt a kiállítás rendezője és megnyitója is.
A galéria 6 képet tartalmaz

A hazai kerámiaművészet egyik nagy öregjének, Lőrincz Győzőnek nyílt kiállítása április 5-én a Nemzetközi Kerámia Stúdió Kápolna Galériájában. Az 1940-ben született, 83 éves alkotó komoly szerepet vállalt a hazai kerámiaművesség megújításában. Eredetileg Borsos Miklós tanítványa volt  díszítőszobrász növendékként az Iparművészeti Főiskolán, de, mert a mesterét politikai okok miatt eltávolították  a főiskoláról, Lőrincz Győző is váltott, és végül  keramikusként végzett a mai Moholy Nagy Művészeti Egyetemen.  Lőrincz Győző több mint 60 éve dolgozik töretlenül.

Ott volt alapítóként az első siklósi kerámia szimpóziumon, jó kapcsolatot ápolt a kecskeméti műhellyel és Probstner Jánossal személyesen is. 1968-tól 2007-ig művészetpedagógusként is működött a Képzőművészeti Gimnáziumban, az úgynevezett Kisképzőben. Nem csak a kerámia tanszak vezetője, de az intézmény művészeti igazgatóhelyettese, és két éven át első számú vezetője, igazgatója is volt. A jelenleg alkotó művészgenerációnak több nemzedéke került ki a keze alól, keramikusok, szobrászok és grafikusok egyaránt. Lőrincz Győző művészete unicum, nem is sorolták be sehova. Nem készít tárgyakat, edényeket, inkább tekinthetjük őt autonóm szobrásznak, aki mégis a kerámiában találta meg a mondandójának leginkább megfelelő médiumot.  Általában sorozatokban gondolkodik, ami különlegessé és egyedivé teszi a munkásságát.

-Mások is arra biztattak, hogy a szobrászi kerámia felé orientálódjak és abban próbáljak kiteljesedni, ha van hozzá tehetségem. Egy biztos a funkcionális kerámia, a használati tárgy tervezéshez úgy éreztem, hogy talán kevésbé vagyok tehetséges.
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Lőrincz Győző keramikusművész.

Lőrincz Győző Visszatekintés című tárlata a tér szűkössége ellenére közel teljes keresztmetszetet mutat be az életműből. Érthetően nincsenek itt a nagyméretű, vagy eleve köztérre szánt munkái, de nevezetessé vált ciklusai, sorozatai, mint például a Meditációk vagy a Fejek képesek rá, hogy a gazdag életmű relatív teljességét reprezentálják.  Az április 21-ig látogatható tárlatról hosszabb összeállítást láthatnak a KTV április 11-i Múzsa magazinjában.