Visszatérnek a 20 fok fölötti maximumok

2023. 10. 29., 20:40
Vasárnap és hétfőn megerősödő déli-délnyugati széllel újra melegebb levegő érkezik, majd kedden hidegfront jön.

Ma elkezdődött a téli időszámítás, az időjárás azonban erről mit sem vesz tudomást, élénk, erős déli-délnyugati széllel újra melegebb légtömegek érkeztek fölénk.

Hajnalban azonban még többfelé párás, ködös lesz a levegő. Főként az Északi-középhegység térségében a köd makacsul tarthatja magát napközben is, illetve alacsony szintű rétegfelhőzetté alakulva gátolhatja a napsütést. Máshol viszont az élénk, erős déli-délnyugati szélnek köszönhetően már kora délelőtt feloszlanak a hajnalra képződő pára-és ködfoltok, a napsütést inkább csak fátyolfelhők szűrhetik. A tartósabban ködös, borongós északi tájakon 15 fok alatt maradhat a csúcshőmérséklet, az ország nagy részén azonban 18 és 24 fok közé melegszik délutánra a levegő, a legmelegebb délen lesz.

Hétfőn délen 25 fok sem kizárt

A jövő hét első napja enyhe idővel indul, sokfelé reggel sem lesz hűvösebb 10-15 foknál, inkább csak a szélvédett északi és Dráva menti völgyekben csökkenhet 10 fok alá a hőmérséklet. Napközben meleg, fátyolfelhős-napos időre készülhetünk, élénk, a Dunántúlon erős déli-délnyugati széllel. Délen akár nyári napban lehet részünk, itt a csúcshőmérséklet elérheti a 25 fokot, de máshol sem lesz hűvösebb 18-24 foknál.

Október utolsó napján, kedden nyugat felől hidegfront érkezik, megnövekszik a felhőzet, és többfelé eső, záporok kísérhetik a front vonulását, helyenként újra lehetnek zivatarok. A szél délutántól egyre többfelé északnyugatira fordul és erős marad. 13 és 23 fok között alakulhatnak a maximumok, ezen belül az Északi-középhegységben lehet a leghűvösebb, a Dél-Dunántúlon a legmelegebb.

Forrás: idokep.hu