Vörös kód: életveszélyes a nagy hidegben az utcán éjszakázni

2023. 02. 08., 16:16
Kedd este 8 órától három régióban is életbe lépett az úgynevezett vörös kód a rendkívüli hideg miatt, valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása. Aki bajba jutott embert lát, értesítse a hatóságokat.
Photo by form PxHere

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz 10 fokig vagy az alá is süllyedhet a hőmérséklet. A nagy hideg miatt életbe lépett a vörös kód, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása - jelentette be kedden a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. Fülöp Attila kiemelte: életveszélyes lehet, ha ilyen időben hosszabb ideig tartózkodik valaki az utcán. Arra kért mindenkit, hogy aki bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát a 06 70 505 8080-as telefonszámon.

Kecskeméten ezekben a napokban esténként az utcai gondozószolgálat járja az utcákat, takaróval és meleg teával felszerelve. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportjának a Hoffman utcai nappali melegedőjében ételt és meleg teát kapnak a rászorulók reggel 7 és délután 5 óra között.

A Matkói úti telephelyen átmeneti szállást és éjjeli menedékhelyet is tudnak biztosítani. Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon kedd 20 órától szombat reggel 8 óráig, a közép-magyarországi régióban kedd 20 órától csütörtök reggel 8 óráig lesz érvényben az intézkedés.