Wittmann Krisztián nagykövet lett

Elindult az IntegriHUNBasket e-learning programja

KÖZLEMÉNY
2023. 09. 16., 10:31
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a CSCF & Parners KFT-vel karöltve alkotta meg Magyarországon egyedülálló programját, az IntegriHUNBasket-et. Ennek lett az egyik nagykövete a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét csapatkapitánya, Wittmann Krisztián.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a CSCF & Parners KFT-vel karöltve alkotta meg Magyarországon egyedülálló programját, az IntegriHUNBasket-et.

A tanácsadó szervezet több mint 7 éve tevékenykedik a sportélet tisztasága védelmében, ami idő alatt több nemzeti és nemzetközi sportszervezet, valamint rendőri és ügyészségi szervezetek részére készített oktatási programot.

A FIBA elvárásainak megfelelően létrehozott nemzeti képzési program a legfrissebb trendeknek megfelelően, a szakértői csoport saját kutatásain és a magyar kosárlabda sportban végzett felmérések alapján készült a nemzetközi sztenderdek, a FIBA témával kapcsolatos szabályainak és a felmérés eredményeinek figyelembevételével.

Dr. Gincsai János sportadminisztrációs vezető elmondta, hogy a dopping általános jelenség a világon, és ez még akkor is aggasztó, ha a kosárlabda érintettsége viszonylag kicsi.

"Felszámolni nem lehet a doppingot, azért viszont lehet és kell is dolgozni, hogy megőrizzük sportágunk alacsony érintettségét a témakörben. A nemzeti és a nemzetközi jogszabályi környezet is folyamatosan változik, ezért mindenkinek komoly felkészültségre van szüksége ahhoz, hogy megfeleljen ezeknek. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének feladata, hogy felkészítse a sportolókat és a hivatalos személyeket." - nyilatkozta dr. Gincsai János.

Kovács Péter, az MKOSZ integrity officere hangsúlyozta, hogy a sportmanipuláció jelensége elsősorban más sportágakban elkövetett jogsértések alapján ismert Magyarországon, de minden sportág és sportoló veszélyeztetett.

"Annak ellenére, hogy a magyar kosárlabdában nem történtek a mérkőzések jogellenes befolyásolásával kapcsolatban azonosított negatív jelenségek, a nemzetközi szereplők által gyűjtött adatok azt mutatják, hogy egyre jelentősebb a jogellenes kísérletek száma. Az IntergriHUNBasket program segítségével a versenyrendszereinkben résztvevők figyelmét fel tudjuk hívni a veszélyekre, a befolyásolás kísérletének azonosítására és a szabályzataink alapján követendő magatartásformára. A FIBA mellett az MKOSZ is kiemelten fontosnak tartja minden résztvevő felkészítését azért, hogy a sportág és a sport értékeit veszélyeztető megkereséseket az érintettek felismerjék, elutasítsák és a megfelelő szerveknek jelentsék. Az oktatások minél szélesebb körű végrehajtása segít abban, hogy a szabályismeret javuljon, a jogellenes fogadások, illetve más szabálysértések száma csökkenjen."

A program keretében, az e-learning tananyag fejlesztése mellett több személyes előadás is megszervezésre került a nemzetközi versenyrendszereket megelőző időszakokban a korosztályos, valamint a felnőtt válogatottak részére is.

Az e-learning tananyag és a programfelület is elkészült. Első lépésben az U18-as vagy ennél magasabb korosztályú versenyekre játékengedéllyel rendelkező utánpótlás sportoló, minden felnőtt bajnokságban szereplő sportoló, valamint minden edző, játékvezető, mérkőzésellenőr, VB elnök, asztalszemélyzet és statisztikus számára kötelező a képzés teljesítése.

A projekt mottója: "Együtt! Tisztán!".

Fotó - CSCF Sport Integrity Group facebook