Zárszámadás - Napirenden Kecskemét tavalyi gazdálkodása

2024. 04. 16., 13:54
A csütörtöki közgyűlésre készülve ma (kedd) tárgyalta a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság Kecskemét 2023-as gazdálkodását. Mint az ülésen elhangzott, a tavalyi költségvetés összeállítása és annak most tárgyalt végrehajtása azt tükrözi, hogy az önkormányzat azon dolgozott, hogy az itt lakók életszínvonala ne csökkenjen, hanem emelkedjen.

„Az önkormányzat 2023. évi költségvetése stabil gazdasági keretet biztosított.” Többek között ez olvasható a tavalyi büdzsé végrehajtásáról szóló rendelet-tervezetben. A Zárszámadás kapcsán a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság keddi ülésén elhangzott, az elmúlt év egyik legnagyobb eredménye, hogy 15.4 milliárdról 24 milliárd forintra nőtt Kecskemét helyi adóbevétele. Ennek legnagyobb tétele a több mint 21 milliárdos iparűzési adó, amely jóval meghaladja a tervezettet. A tavalyi gazdálkodás másik pozitív mutatója, hogy nem volt szükség hitelfelvételre, sőt a meglévő hitelállomány törlesztése is folyamatos volt.

Dr. Szabó József külsős bizottsági tag az előterjesztés kapcsán kiemelte azt is, hogy az előre nem látható kiadások fedezésére létrehozott tartalék is elégnek bizonyult, sőt több mint 800 millió forint maradt a keretben. Mindezt az infláció és a háború negatív hatása közepette sikerült elérnie az önkormányzatnak. Dr. Szabó József zárásként azt mondta, gazdasági szakemberként és nem politikusként úgy látja, Kecskemét 2023-as költségvetésének megtervezése és annak végrehajtása azt tükrözi, hogy a városvezetés azon dolgozott, hogy az itt élők, dolgozók és tanulók életszínvonala ne csökkenjen, hanem emelkedjen.

A zárszámadásról szóló előterjesztést végül ellenszavazat nélkül 4 igen és 2 tartózkodás mellett támogatta a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság.