Zöld utat kapott Kecskemét és a térség legnagyobb környezetvédelmi beruházása

2023. 02. 24., 15:26
18 milliárdos környezetvédelmi beruházás indult térségünkben Kecskemét vezetésével. A projekt keretében a megyeszékhelyen új mechanikai-biológiai hulladékválogató épül a Kisfái hulladéklerakó melletti területen. A kivitelező munka várhatóan áprilisban indulhat el.

Gigantikus beruházás indult el az elmúlt hetekben térségünkben. A jelentős kormányzati támogatással indult környezetvédelmi fejlesztés három helyszínen zajlik. Mintegy 2 milliárd forintból épül meg Cegléden egy új zöldhulladék komposztáló, illetve Monoron egy új hulladék átrakó állomás. Az összesen 18 milliárdos projekt legnagyobb fejlesztése azonban Kecskeméten zajlik.

A Városháza tájékoztatása szerint új mechanikai és biológiai válogató épül meg, a vegyesen gyűjtött száraz hulladékokból még hasznosítható hulladék kezelése érdekében a Kisfái hulladéklerakó melletti területen. Ezen túl fejlesztésre kerül a meglévő szeletív válogatómű is. A két válogató kapacitása a teljes területen (101 település) keletkező hulladék összes mennyiségének átválogatására, befogadására képes és alkalmas. A kecskeméti projektnek része a szeméttelepi út felújítása, 28 darab kukásautó valamint 200 ezer darab, zöldhulladék gyűjtésére alkalmas kuka beszerzése is.

A szelektív gyűjtést ösztönző hulladékgyűjtő edénybeszerzési projektrész és az azt kiegészítő gyűjtőjármű beszerzés eredményeként a projekt befejezésének végére mintegy 20 százalékkal csökkenhet a vegyesen gyűjtött hulladékok, 40 százalékkal pedig a további hasznosításra nem alkalmas, lerakásra kerülő hulladékok mennyisége.

Magyarország Kormánya 2022. október 19-i ülésén döntött arról, hogy a korábban megítélt mintegy 10 milliárd forintos támogatást felemeli és így összesen közel 18 milliárd forint összegből valósulhat meg a „Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Duna–Tisza közi régióban, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” elnevezésű projekt a KEHOP-3.2.1-15-2017-00027 számú konstrukciójának támogatásával. A projekt kedvezményezettje a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás. A Társulás Kecskemét vezetésével 2017 óta működik, 101 Bács-Kiskun, illetve Pest Vármegyei település összefogásával. Ezzel a Társulás mintegy 600 ezer lakost, 250 ezer lakóingatlant érintően szervezi a hulladékgazdálkodást.