16. alkalommal válik Kecskemét a bábszínházak fővárosává

2024. 06. 13., 14:01
Június 22-től 27-ig rendezi meg a Ciróka Bábszínház a Magyarországi Bábszínházak 16. Találkozóját. Az országos nagyrendezvénynek kétévente ad helyet Kecskemét és a Ciróka.

Az idei program is bővelkedik majd előadásokban, hiszen öt nap alatt 25 fellépő társulat 36 produkciót mutat be a Kelemen László Kamaraszínházban, a Ruszt József Stúdiószínházban, a Ciróka Bábszínházban, a Hírös Agórában és az Ifjúsági Otthonban. A hagyományokhoz hűen az eseményt ezúttal is a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész hallgatóinak előadása nyitja meg június 22-én 11 órakor.

A gyerekek örömére szabadtéri előadás-sorozat is színesíti a rendezvény programját. Június 22-én és 23-án délután 15 órától este 19 óráig szórakoztató utcai produkciók várják az érdeklődőket a város főterén. Lesz hagyományos vásári bábjáték, élő zenés utcai marionett- és bohócjáték, népmese… Sárkányok, királylányok, haramiák, Vitéz László, Laci királyfi, Pityi Palkó és más mesehősök népesítik be a főteret, hogy mókás kalandjaikkal jókedvre derítsék a gyerekeket a szünidő első két napján.

A rendezvény szakmai programjában az előadások mellett egy különleges kiállítás is helyet kap, amelyen a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Rippl-Rónai Művészeti Intézet látványtervező szakos hallgatói mutatkoznak be. A kiállításon konkrét előadások bábterveit, a tervek alapján elkészült bábokat, a bábok köré gondolt díszlet-, jelmezkoncepciókat, hangulatfestéseket, sziluett- és karakterképzéshez készült rajzokat, tárgybábokat láthat a nagyközönség.

A bemutatott bábok olyan művek karaktereit jelenítik meg többek között, mint Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde, Moliére Tartuffe, A fösvény, A képzelt beteg, George Orwell Állatfarm, Alfred Jarry Übü király, Déry Tibor Óriáscsecsemő vagy Máté Angi Volt egyszer sorozatának mesefigurái. A kiállításnak, amely június 22-től 27-ig lesz látogatható, a Tudomány és Művészetek Háza ad otthont a Rákóczi út 2 sz. alatt.

A Bábszínházak 16. Találkozóján mutatja be a házigazda Ciróka Bábszínház új felnőtt előadását, a Tóték c. produkciót. Örkény klaszszikus drámáját, a magyar groteszk talán legtöbbet játszott, legismertebb művét Szikszai Rémusz állítja színpadra. A darab számtalan izgalmas morális kérdésre keresi a választ, melyek a mai néző számára is relevánsak. Olyan élethelyzeteket, döntési szituációkat, erkölcsi dilemmákat, gondolatokat vet fel, amelyekkel a fiatalok a saját életükben is találkozhatnak.

Június 27-én szakmai fórumokkal zárul a rendezvény, amelyeken az aktuális kérdések mellett beszámolók, tisztújító közgyűlés és új projektterv ismertetése is helyet kap.

A Magyarországi Bábszínházak 16. Találkozója a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő, valamint Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával valósul meg. A rendezvény állandó támogatója a Félegyházi Pékség és a kecskeméti Koch Borház.