18 milliárdos környezetvédelmi beruházás indulhat el

2023. 03. 02., 19:28
Zöld utat kapott Kecskemét és a térség legnagyobb környezetvédelmi beruházása. Az összesen 18 milliárdos projekt jelentős része Kecskeméten zajlik. Városunkban valósul meg a legnagyobb elem. A kisfái hulladéklerakó mellett egy új mechanikai és biológiai válogatócsarnok építése kezdődhet el áprilisban.

Hamarosan egy új mechanikai és biológiai válogató épül a kecskeméti hulladéklerakó melletti területen. A közel hatezer négyzetméteres csarnok és a többi helyi építési beruházás mintegy 9,6 milliárd forintból valósulhat meg. A Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás egy 18 milliárdos környezetvédelmi beruházást indított el a térségünkben.

– A legnagyobb fejlesztés a kecskeméti hulladéklerakó melletti területet fog történni. Fölépül egy új válogató csarnok, ahol olyan biológiai és mechanikai, automata gépek kerülnek elhelyezésre, melyek a háztartási vegyes hulladékból ki tudják válogatni azokat az összetevőket, amelyek újrahasznosíthatók
— magyarázta Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester.

A válogatással mintegy 40 százalékkal csökkenthető a további hasznosításra nem alkalmas hulladékok mennyisége. A projektben a már meglévő szelektív válogatócsarnokot is fejleszteni fogják. Az építés várhatóan április-májusban indulhat el.

– Kétszázezer új tárolóedényt vásároltunk, amelyeket már szétosztottunk a lakosság számára. A társasházak pedig jelenleg kapják meg a nagyobb hulladékedényeket – tájékoztatott az alpolgármester.

A Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás Kecskemét vezetésével 2017 óta működik, 101 Bács-Kiskun, illetve Pest vármegyei település összefogásával. Ezzel a Társulás mintegy 600 ezer lakost, 250 ezer lakóingatlant érintően szervezi a hulladékgazdálkodást.

Kapcsolódó cikk