2024-ben több családi ellátás összege emelkedik

2024. 01. 05., 13:26
Az új évben is számos támogatást vehetnek igénybe a családok. A vissza nem térítendő támogatások mellett segítséget jelenthet az új CSOK Plusz program. Továbbá emelkedő juttatások és magasabb fizetés is várható 2024-ben.

Az új CSOK Plusz programba január elsejétől azok tudnak belépni, akik új gyermeket vállalnak és ingatlan-tranzakcióban is részt vesznek. Tehát akkor, ha az első közös lakásukat vásárolják meg, nagyobb ingatlanba költöznek, vagy ha bővíteni akarják otthonukat. A támogatás attól függ, hány gyermekessé válik a család az új gyermek érkezésével. A családok harminc-, vagy ötvenmillió forintos államilag támogatott hitelt tudnak igénybe venni, három százalékos kamattal.

Emellett januártól a babaváró összege is változik, a házaspárok már 11 millió forinthoz juthatnak hozzá. A juttatások közül a gyermekgondozási díj maximálisan folyósítható összege és a diplomás GYED is emelkedett. Továbbá nő a gyermekek otthongondozási díja és a 12 évesnél fiatalabb beteg gyermek gondozása miatti keresőképtelenség időtartamára járó táppénz napi összege is. A minimálbér és a szakmunkás-minimálbér decemberi emelésével a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum pedig tíz százalékkal növekedett.