2024 második félévére készülhet el a 441-es főút fejlesztése

2023. 09. 02., 15:39
Az Építési és Közlekedési Minisztérium közleménye szerint a szerződés aláírására 2021. november 11-én került sor, a hatálybelépése 2021. december 30-án megtörtént. 2021. február 4-én megtörtént a munkaterület átadás-átvétel. A szakasz forgalomba helyezésére pedig legkorábban 2024 III. negyedévében kerülhet sor.
Fotó: Drabant László

Az Építési és Közlekedési Minisztérium részletes közleményben tájékoztatott a 441-es főút Kecskemét elkerülő-Nagykőrös szakasz fejlesztésének előkészítéséről és megvalósításáról. Mint írják, a főpálya átépítése várhatóan decemberig tart. A projekt befejezésig, azaz 2024. II. negyedévéig pedig folyamatos munkavégzésre kell számítani Katonatelepnél. A felújított főutat 2024 III. negyedévében adhatják át a forgalomnak.

Nagykőrös Kálvin tér csomópont:

A projektet érintően Nagykőrös Kálvin téri csomópont körforgalmú csomóponttá történő átépítési munkálatai megkezdődtek, belterület lévén ideiglenes forgalomterelés mellett több építési ütemben fog megvalósulni. Jelenleg a földalatti közművezetékek kiváltási feladatai vannak folyamatban. A kivitelezési feladatok során a Petőfi út lezárása továbbra is fennmarad.. Augusztus utolsó hetében (08.28. -09.01.) megkezdődik a 441-es főúton a vízkiváltással érintett munkavégzés, melyhez jelzőőrös irányítás mellett váltakozó irányú forgalomkorlátozás kerül bevezetésre szeptember első felében.

A közművek átépítési után szeptember második felében az útépítési munkálatok is megkezdődnek szintén több ütemben ideiglenes forgalomkorlátozások mellett. A munkavégzés során várhatóan szeptember hónapban a 441. sz. főúti szakaszon jelzőőrös forgalomirányítás mellett váltakozó irányú forgalomkorlátozás lesz.

A későbbi forgalomtereléssel kapcsolatos változások folyamatosan jelzésre kerülnek a közlekedésben résztvevők felé.

441. sz. főút külterületi szakasz:

A 441-es főút Pest Megyei külterületi szakaszán az ideiglenes terelőutak és szervizutak kiépítése elkészült. A főpálya terv szerinti építési munkálatai 2023. augusztus 26-án megkezdődtek, a főpálya átépítése várhatóan 2023. decemberig tart. A főpálya átépítésének ideje alatt, azaz várhatóan 2023. decemberig az ideiglenes terelőúton 2x1 sávon tudnak haladni, de Előzni tilos és 40 km/h sebességkorlátozásra kell számítani az érintett szakaszon.

Ezzel egyidőben a már elkészült külterületi főpálya szakaszon a szerviz és kerékpárutak építése van folyamatban.

Fotó: Drabant László

Kecskemét - Katonatelepi szakasz:

Kecskemét Katonatelepi szakaszon a Mathiász Általános Iskola felőli oldalon a csapadékcsatorna építési munkálatai, valamint közvilágítás kiépítése megvalósult. Ezzel egyidőben az érintett oldalon az egyéb közműépítési feladatok is befejeződtek.

A katonatelepi szakaszon folyamatos munkavégzés lesz várhatóan a projekt befejezésig, azaz 2024. II. negyedév (kivéve a téli üzemeltetési időszakra történő leállás).

Ezen a szakaszon várhatóan 2023. októberig a szelvényezés szerinti jobb oldalon, azaz a Mathiász Általános Iskola felőli oldalon halad a munkavégzés, majd ezt követően a másik oldalon kezdődnek meg az építési feladatok.

Kecskemét Katonatelepen folyamatosan épülnek a jelzőlámpás csomópontok, jelenleg egy csomópontban kerültek elhelyezésre.

Kecskemét Katonatelepen a Szőlőskert és Napfény utcák érintett szakaszainak kiépítése is folyamatban van.

Kecskemét Katonatelepen egyirányúsításra került a Platán utca és a Katona Zsigmond utca a Lombos utca és Zsigmond Ferenc utca közötti szakaszon a Zsigmond Ferenc utca irányába, mivel megkezdődtek a két csatlakozó utcában az útépítési és vízépítési munkálatok; amely érinti a közúti és részben a gyalogos forgalmat is.

A bevezetett korlátozás várhatóan 2023 szeptember vége/októberig fog tartani.

A 441. sz. főút Nagykőrös és Kecskemét közötti szakaszát érintően Kecskemét Naspolya utca megközelítését szolgáló szervízút építését megkezdte vállalkozó, a munkálatok előrehaladottsága miatt a Naspolya utca Katona Zsigmond utca és 441. főút közötti szakasza lezárásra került.

Ennek következtében a Naspolya utcából a 441. sz. főútra történő felhajtás lehetősége megszűnt, a munkálatok idején a 441. sz. főútra a Gyökér utcáról tudnak felhajtani a lakosok.

A forgalomkorlátozások bevezetése előtt a pontos forgalmi rend változásokról az érintett önkormányzatok részére értesítés kerül megküldésre.

Építési és Közlekedési Minisztérium