30. alkalommal rendeznek Filléres Börzét a jótékony oroszlánok

2022. 11. 23., 19:38
Két év kihagyás után, 30. alkalommal rendezi meg Filléres börzéjét az Első Kecskeméti LIONS Klub. December 10-én, szombaton 8-tól 16 óráig, vasárnap pedig 8-12 óráig válogathatunk osztrák és német testvérklubjaik adományaiból a Lánchíd Utcai Általános Iskola sportcsarnokában. A börzén igazán jó áron vásárolhatunk karácsonyi ajándékokat úgy, hogy közben jótékonykodunk is. Idén ugyanis a Vakok és Gyengénlátók Egyesületét és hátrányos helyzetű diákokat támogat a klub a börze bevételével.

Az Első Kecskeméti LIONS Klub a rendszerváltás után, 1990-ben alakult, akkor már meg is rendezték az első jótékonysági Filléres börzét ausztriai és németországi testvérklubjaik felajánlásainak köszönhetően. Azóta szép hagyomány született a jótékonysági programból. Karácsony közeledtével több kamionnyi adomány érkezik Kecskemétre: lakberendezési tárgyak, ruhaneműk, műszaki cikkek, sporteszközök, bútorok és sok-sok különlegesség, amelyeket kedvező áron kínálnak a börzén.

– A vásár bevételét jótékony célokra fordítjuk. Mivel a LIONS klubok elsődleges célja a látássérültek patronálása, a betegség megelőzése, a Vakok és Gyengénlátók Egyesületén keresztül támogatunk látássérülteket, de nehéz sorsú diákok tanulmányait is segítjük – nyilatkozta hírportálunknak Ladányi Kovács Zoltán, a klub kommunikációért felelős tagja. Hozzátette, idén a kántori szolgálatra készülő, látássérült Erős Laurát kiemelten támogatják a börze bevételéből.

A jótékonysági vásár rendkívül népszerű lett az elmúlt három évtizedben. Sokan szerzik be itt a karácsonyi ajándékokat a környezettudatosság, az újrahasznosítás jegyében, de a gyűjtők számára is nagyon vonzó ez a lehetőség. Itt ugyanis igazi kincsekre lehet bukkanni. Mások pedig azért vásárolnak, hogy ezzel is támogassák a jótékony oroszlánok célkitűzéseit.

Borsos Botond, az Első Kecskeméti LIONS Klub elnöke már több mint tíz éve a Filléres börze vásárigazgatója. Mint elmondta, szeptember óta dolgoznak azon, hogy december 10-én megnyithasson a börze. A testvérklubjaiktól kapott adományokat hazaszállítják, szelektálják, csak a jó minőségű termékek kerülnek a vásárlók elé.

– Mivel a pandémia miatt az elmúlt két évben nem tudtuk megrendezni a börzét, idén sokkal gazdagabb lesz a választék. Öt darab 40 tonnás kamionnyi adomány vár a raktárunkban arra, hogy kipakoljuk a vásárlóknak – mondta Borsos Botond.

Évről-évre mintegy háromezren fordulnak meg a börzén a két nap alatt. Természetesen még így is marad olyan adomány, ami nem talál újra gazdára, de ez sem vész kárba. A maradékot minden évben olyan szervezeteknek adják, amelyek az eladás utáni teljes bevételt rászorulók számára juttatják el. Idén a Magyar Vöröskereszt hasznosítja a megmaradt adományokat, de Kárpátaljára is juttatnak ezekből. Az Első Kecskeméti LIONS Klub célja ugyanis az, hogy minél szélesebb körben, változatos módokon nyújtson segítséget a rászorulóknak.