50 éve történt a Korhánközi úti vonatszerencsétlenség

2023. 01. 30., 16:06
Az ötven évvel ezelőtt történt vonattragédiáról emlékeztek ma (hétfő) Kecskeméten. A Korhánközi úti szerencsétlenségben 37-en vesztették életüket.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 23 képet tartalmaz

Hosszasan sorolták ma (hétfő) azoknak az elhunytaknak a nevét, akik az 1973 január 30-án történt Korhánközi buszbaleset áldozatai voltak. A borús időben egy Kecskemétről Helvéciára tartó helyközi autóbusz 58 utassal haladt át a Fülöpszállás–Kecskemét-vasútvonal Korhánközi úti biztosítás nélküli vasúti átjárójában. Az autóbusz-vezető a rossz látási viszonyok miatt nem vette észre az érkező vonatot, ráhajtott a sínekre. Az érkező vonat a vészfékezés ellenére kettészakította a buszt, a roncsokat 40–50 méter hosszan tolta maga előtt. Az ütközés során az autóbusz 24 utasa azonnal, 13 utasa a kórházba szállítás közben vagy a kórházban életét vesztette. 11-en súlyosan, 9-en könnyebben sérültek meg. 

A baleset Magyarországon mindmáig egyike a legnagyobb vasúti közlekedési szerencsétlenségeknek.

-Az 58 ember, aki felszállt a buszra, azok közül az életben maradtakban és az elhunytak hozzátartozóiban még mindig él ennek az emléke. Soha nem fog elmúlni - mondta megemlékezésében dr. Sztachó-Pekáry István, alpolgármester.

A megemlékezés keretében Földi Jácint trombitaszólóját követően koszorúkkal és virágokkal emlékeztek a tragédia áldozataira.

Kecskemét önkormányzata 2009-ben emeltetett emlékművet az áldozatok emlékére, az esemény helyszínén. Az Átjáró az élet és halál között elnevezésű emlékműnél 37 talpfát és vasúti csavart helyeztek el.

A kecskeméti ünnepséget követően a helvéciai temetőben is megemlékezést tartottak az áldozatok emlékére készített kopjafánál. Kiss Vilmos plébános mondott beszédet, majd elhelyezték a kegyelet koszorúit.