75 éves az Univer

2023. 10. 11., 21:22
Termékei fogalommá váltak, a minőség szinonimái. Itthon és a nagyvilágban is ismerik a kecskeméti céget, amely immár 75 éves. Az Univer múltjáról, jelenéről és jövőjéről a cégcsoportot 40 éve vezető Szarka Balázzsal beszélgettünk. A teljes beszélgetés október 27-én, a Kecskeméti Televízió Hírös Históriák című magazinjában látható majd.

Az Univer jogelődjét, a Kecskeméti Földműves Szövetkezetet 1948. október 8-án alapították. A szövetkezet élén 1965-ig hét elnök váltotta egymást, ezt követően vette át a vezetést Bordos Lajos, akitől az Univer név is származik – idézte fel a kezdeteket Szarka Balázs.

1968 közepén jött az ötlet, hogy paprikát daráljanak. Ehhez azonban nem volt kellő szakértelem a cégnél, ezért három hozzáértő szakember segítségével, elindították az üzemszerű paprika-előállítást. Dr. Horváth György, Bontovics Lajos és Szabó Imre volt ez a három nagyszerű szakember.

Az Univer termékei mára már fogalommá váltak. A 2016 óta hungarikumnak számító Piros Arany és Erős Pista vagy jellegzetes, lágy majonézük nemzedékek számára a hazai ízt és a megszokott magas minőséget jelentik.

A kilenc vállalatból álló Univer cégcsoport töretlenül halad a fejlődés útján. Nemrég adták át a közel 8 milliárd forintból megépült új hetényegyházi üzemüket, miközben termékeikkel újabb és újabb külföldi piacokat hódítanak meg.

Az Univer cégcsoport éves szinten mintegy 75 milliárd forintos árbevételt realizál, 1.310 embernek nyújt biztos megélhetést, emellett 550-600 családdal áll szerződéses kapcsolatban, akik a meghatározó nyersanyagokat: paradicsomot, paprikát, fokhagymát, vöröshagymát, mustárt biztosítják számukra.

A 75 éves jubileumot Univer Erős Pista Feszttel ünneplik október 13-án és 14-én, amelyen az érdeklődők megtekinthetik a gyárat, láthatják, hogyan készülnek az Univer paprikás ételízesítői, főként az Erős Pista és Piros Arany. A szervezők kifejezett küldetése, hogy a látogatók számára lehetséges jövőbeli munkahelyként is bemutassa az Univert.

A 75 éves Univerről bővebb összeállítást a Kecskeméti Televízió Hírös Históriák magazinjában láthatnak, október 27-én, este 8 órakor.