Kecskeméten is megkezdődik a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése
KÖZLEMÉNYA konyhai hulladékot speciális járművekkel szállítja el a DTkH Nonprofit Kft., az alábbi rendszerben:
• Hétfő: Széchenyiváros
• Kedd: Belváros / Vacsiköz / Máriaváros
• Szerda: Belváros
• Csütörtök: Műkertváros / Reptéri lakótelep / Katonatelep / Hetényegyháza / Petőfiváros / Alsószéktó
• Péntek: Hunyadiváros / Homokbánya / Belváros
Havonta egyszer mosóautókkal biztosítjuk a 120 literes edényzet tisztítását.
A konyhai zöld – és élelmiszerhulladék gyűjtő programban való részvétel ingyenes, a lakosság számára a MOHU Mol Zrt. ingyenesen biztosítja az edényzetet és a begyűjtést. A programban résztvevők lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely nemcsak könnyen kezelhető, de szag- és kifolyásmentes is. Emellett a társasház számára is kiosztanak egy 120 literes barna kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni. A 120 literes kukák szájánál gumigyűrű van, hogy szagmentesen jól záródjanak.
Kattintson a képekre a nagyításhoz
A konyhai zöld-és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában elhelyezhető hulladék:
• gyümölcsök és zöldségek maradékai
• kávézacc, teafű (viszont a filter nem)
• fűszerek
• tojáshéj
• főtt ételmaradékok
• pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények
A konyhai zöld-és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában tilos kidobni:
• csontot
• az élelmiszerek csomagolását
• porzsákot
• papírzsebkendőt
• pelenkát
• fák ágait, leveleit, gallyakat
• kommunális hulladékot
A megfelelően gyűjtött konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekben hasznosul. A biogáz üzemek több lépésben is hozzájárulnak a körforgásos gazdasághoz. Egyrészt villamos energiát és hőt állítanak elő, melyekkel fosszilis energiahordozók válthatók ki. Másrészt a biogázüzem technológiai maradéka magas tápanyagtartalma miatt kiváló talajerő visszapótló anyagot ad a mezőgazdaság számára. Az európai uniós előírások alapján 2024-től kötelező a biohulladék elkülönített gyűjtése. 2035-ig a települési hulladék közel kétharmadát újra fel kell dolgozni, ami nem érhető el a biohulladék hatékony szelektív gyűjtése nélkül. Jelenleg az EU-ban a szerves hulladéknak mindössze 16 százalékát gyűjtik és kezelik megfelelően – a fennmaradó, nagyobb rész lerakókba vagy égetőkbe kerül. A hazai települési hulladéknak 17-29 százaléka biológiailag lebomló anyag, amelyből az élelmiszer-hulladék mennyisége évi 320-384 ezer tonnát tesz ki. Nemzetközi tapasztalatok alapján a begyűjtött élelmiszer-hulladék mennyisége, és minősége a házhoz menő rendszerrel növelhető leginkább. Így jelentősen csökkenthető a hulladéklerakók üvegházhatású gáz-kibocsátása, javítható a talaj minősége, valamint fokozható az általános hulladékkezelési rendszer működési hatékonysága.
A hasznosítható konyhai hulladékok válogatásával Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy megóvjuk természeti kincseinket, és tiszta, környezetbarát országot, felelősségteljes társadalmat építsünk!