Saját testébe zárva küzd az életéért Lacika

2024. 07. 08., 16:46
Az ágasegyházi Sponga család élete január végén majdnem romba dőlt. Nyolcéves kicsi fiúk, Lacika agyvelőgyulladást kapott. Nagyon gyorsan romlott az állapota, életmentő műtétet végeztek rajta, majd agyhalottnak nyilvánították őt. Lacika azonban meghazudtolva az orvostudományt, visszatért. Kommunikálni egyelőre csak a szemeivel tud. Saját testébe zárva küzd az életéért. Péntek délután Ágasegyházán egy jótékonysági bált szerveztek, melynek bevételét a kis hős életmentő rehabilitációjára ajánlották fel.
A galéria 35 képet tartalmaz

Lacika január 30-án fejfájásra panaszkodott szüleinek, majd pár óra múlva már a kórházban is voltak. Kecskeméten megállapították, hogy a bárányhimlő szövődménye okozott agyvelőgyulladást nála. 1-2 nap alatt teljesen leromlott az állapota, ráadásul egy epilepszia jellegű görcsöt is kapott, rohammentővel vitték Budapestre, a Tűzoltó utcai gyermekklinikára életveszélyes állapotban. Ott azonnal megműtötték, mivel akkor úgy nézett ki, hogy a reggelt sem éli meg. Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben egy 3 és fél órás műtétet hajtottak végre.

– Annyira nagy volt a nyomás a fejében, hogy muszáj volt a koponyáját felnyitni. Ezért a fejének két oldalán nincsen csont két tenyérnyi foltban. Még nem tették vissza, ezért egy nagyon nehéz és veszélyes műtét vár rá. Az orvosok szerint egy, másfél év, mire megoperálhatják
— mesélte Sponga Tímea, Lacika édesanyja.

A műtét után az orvosok azt mondták, hogy Lacika agyhalott, hogy csak a teste van a földön, a lelke már nincs. A szülők teljesen összeomlottak.

– Mi azt mondtuk, hogy ezt nem tudjuk elfogadni, és nem hisszük el. Bementünk hozzá. Valóban úgy nézett ki… nem is mondom ki, hogy hogy. Mondtam neki, hogy „itt vagyunk, adunk neked erőt, melletted vagyunk, kitartunk! Mutasd meg, hogy te visszajössz! Ekkor kigördült egy pici könnycsepp a szemén, és egy kicsi légzés is előjött - idézi fel a kritikus pillanatokat Sponga László, Lacika édesapja.

Lacika a műtét után - A képet a szülők engedélyével közöljük

A szülőknek azt mondták, hogy 1 százalék esélye van a túlélésre, a legjobb esetben is lélegeztetőgépen lesz egész életében. Azonban a 8 éves kisfiút nem abból a fából faragták. Lacika meghazudtolva az orvostudományt lekerült a gépekről, és látása is visszatért a Bethesda Gyermekkórház rehabilitációjának is köszönhetően.

A csoda azonban csak eddig volt elég, most már kell a segítség. Lacikának további rehabra, állítógépre és a fejlesztéshez szükséges eszközökre van szüksége. A kisfiúnak mindent újra kell tanulnia, de egyelőre nem lehet tudni, hogy mire lesz képes. A magánkezelés havonta kb. 1 millió forintba kerül. A szülők támogatására egy jótékonysági bált szerveztek Ágasegyházán péntek este.

– Ez a kisgyerek minden segítséget megérdemel. Nagyon küzd az életéért, küzd azért, hogy jobb legyen neki. Sajnos én is voltam ebben a betegségben, én is át tudom érezni a problémáját. Ezért döntöttünk úgy, hogy összefogunk azért, hogy Lacikának szebb és jobb élete lehessen
— nyilatkozta az eseményen Varga-Kiss Csilla szervező.

Az eseményen jelen volt dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő is.

– Vannak olyan élethelyzetek, ahol nem segít a mindennapi rutin. Ahol az egészségügy nem tud 100 százalékban helyt állni. Vannak olyan rendkívüli helyzetek, amelyeket összefogással lehet megoldani. Ez Lezsák Sándor képviselő társam és parlamenti alelnök úrnak a körzete. Ő sajnos nem tudott eljönni, de megkért, hogy adjam át segítségnyújtási szándékát - mondta a helyszínen a képviselő.

Lacika négy hónapot töltött kórházban. Most otthon van és várja a rehabilitáció kezdetét. A bálon körülbelül másfél millió forint gyűlt össze. A kisfiú makacs, és nem adja fel, ahogyan szülei sem teszik.

Minden támogatás nagy segítség 

Aki segíteni szeretné a kis hőst, az az alábbi számlaszámon megteheti.
 11773322-01861578-00000000