Vasárnap zárta kapuit a 8. Bohém JAZZFŐVÁROS Fesztivál

2024. 08. 05., 16:22
Négy nap alatt öt színpadon 15 ország 100 fellépője garantálta a közönség felhőtlen szórakozását a 8. JAZZFŐVÁROS Fesztiválon a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban. A világ legjobbjai közé tartozó fellépők nagy örömmel jöttek idén is a hírös városba, hogy felejthetetlen zenei élményeket szerezzenek a közönségnek. Általuk vált augusztus 1-4. között ismét jazzfővárossá Kecskemét.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 49 képet tartalmaz

A Bohém JAZZFŐVÁROS Fesztiválon minden nap öt sátorban játszottak a klasszikus jazz legkiválóbb előadói. Ragtime, blues, New Orleans-i jazz, dixieland, hot jazz, swing, boogie, bossa nova és rockabilly is szólt csütörtöktől a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban. Idén a szabadtéri nagyszínpad helyett nagysátorba helyezték a fő vonulatot, az kiszámíthatatlan időjárás miatt, mondta el Ittzés Tamás fesztiváligazgató. A nagysátor pedig minden este megtelt. Mintegy kétszáz swingtáncos ropta a táncparketten a koncerteken, a közönségből többen a helyszínen sajátították el a tánclépéseket taster órák keretében.

– Másodszor tanítottunk itt taster órát, mindig nagy élmény számunkra is. Nagyon sok ember jön össze a fesztiválon, nagyon sok olyan ember, aki a tánccal itt ismerkedik először, de a jazzt szereti. Ezért számunkra is mindig izgalmas, érdekes és inspiráló a JAZZFŐVÁROS fesztivál
— nyilatkozta Anik Barbara swingtanár.

Bedey Máté swingtanár is hasonlóan érzi. – Nagyon szeretjük a JAZZFŐVÁROS hangulatát, az egész hatását erre a rendkívül színes társaságra. Ezért minden évben várjuk ezt a pillanatot, hogy itt lehessünk és részt vehessünk ebben a csodában, amit a Tamásék minden nyáron megszerveznek itt, Kecskeméten - árulta el nekünk.

A műfaj igazi nagyágyúi változtatták jazzfővárossá Kecskemétet augusztus első napjain. A csütörtöki bemelegítés után pénteken este alig lehetett beférni a nagysátorba, ahol igazi New Orleans-i hangulatot varázsolt a Louis Armstrong Celebration Band. A házigazda Bohém Ragtime Jazz Band, akik koncertjén a swingtáncosok még spontán táncpárbajt is tartottak.

Szombaton délelőtt rendezték meg a Sportolj és fesztiválozz! mottó jegyében a hagyományos JAZZFŐVÁROS futást, éjjel pedig fáklyafényben sárkányhajókkal szállhattak vízre a sport program kedvelői. A szombat este volt a fesztivál csúcspontja, színpadra lépett többek között Dániel Balázs Trió & Pribojszki Mátyás, a Louis Armstrong Celebration Band és a latinos bossa novát játszó Cafuné zenekar is. Ezen a napon rendezték meg a swingtáncversenyt, ahol ezúttal is óriási volt a hangulat.

Vasárnap zárult a koncertáradat, aznap rendezték meg a már elmaradhatatlan fesztivál programot, az Oh Yeah Day Ordibáló Versenyt Louis Armstrong előtt tisztelegve.