Újra kell ültetni a véderdőt Kadafalván, szinte minden fa kiszáradt

2024. 09. 17., 11:44
Idén márciusban összesen 340 fát és 1150 bokrot ültettek el Kadafalván, az ipari park területén. A cél az volt, hogy véderdő növekedjen belőlük, elhatárolva a gyárterületet a lakóövezettől, sajnos azonban az aszály nem kímélte a facsemetéket, rengeteg kiszáradt közülük.

Még márciusban adtunk hírt arról, hogy új közösségi terület alakult ki Kadafalván. Az önkormányzat az ipari park tulajdonosaival együtt egy telekcserét hajtott végre. Így most már saját területén tarthatja meg közösségi rendezvényeit a városrész. A rendezési terv a szomszédos ipari park számára fásítást írt elő. Az ide tervezett véderdő célja kettős, egyszerre szolgálja a lakosság és az ipari park érdekeit. Egyrészt gondoskodik arról, hogy ne lehessen belátni a gyár területére, másrészt pedig arra hivatott, hogy védje a lakosságot az ipari termelés során kibocsájtott esetleges zaj- és levegőszennyezéstől.

Ennek érdekében a Nárcisz utcával párhuzamos területre 340 fát és 1150 bokrot telepítettek három-négy sorban kertészeti terv alapján. Akkor megírtuk azt is, hogy egy méterszer egy méteres gödröket ástak, ezekbe ültették a növényeket, illetve nagyjából 20 liter víz befogadására alkalmas tányérokat alakítottak ki a hatékony locsolás érdekében.

Úgy tűnik azonban, nem volt elég a gondos tervezés. Kívülről is egyértelműen látszik, hogy alig maradt zöld növény. Még az örökzöld fenyők is sárgává száradtak az augusztusi aszályos időben. Megkerestük az ügyben Leviczky Cirillt, Kadafalva önkormányzati képviselőjét. Mint kiderült, tisztában van a véderdő állapotával.

– Többen jelezték számomra augusztusban, hogy kiszáradtak a fák, bokrok, amelyeket idén tavasszal ültettek el az ipari park területén. Természetesen azonnal felvettem a kapcsolatot az ipari park működtetőjével. Kiderült, hogy tudnak a problémáról. Bár rendszeresen locsolták a csemetéket, mégis nagyon sok kiszáradt. Arra gyanakodnak, hogy a talaj sem megfelelő, és nem biztos, hogy az ide illő fákat, cserjéket ültették. Ígéretet tettek arra, hogy idén ősszel pótolják a kiszáradt fákat a károk pontos felmérése után
— tájékoztatott minket a képviselő.

Leviczky Cirillnek azt ígérték az üzemeltetők, hogy alaposan felmérik a véderdő állapotát. Bár laikus szemmel úgy tűnik, hogy szinte minden fa kiszáradt, meg kell vizsgálni, hogy a teljes növény elhalt, vagy csak a levelei károsodtak. Megkerestük az ipari parkot, hogy megtudjuk, milyen mértékű a fák, bokrok károsodása. Amint megérkezik a válasz, visszatérünk a témára.

Leviczky Cirill elmondta lapunknak, javasolni fogja az üzemeltetők számára, hogy térjenek át a locsolózsákok használatára, ami gondoskodik a folyamatos vízutánpótlásról. A város több részén, így a kadafalvi játszótérnél is ezt a módszert használták, és itt most is szépen zöldellnek a fák.

Múlt héten ellenőrizték a nem rég ültetett fák állapotát Kadafalván

De nem csak a véderdővel kapcsolatban beszélnek mostanában sokat a kadafalviak az ipari parkról. A Facebook egyik városrészi csoportjában merült fel a feltételezhetően a gyárakból terjedő maró szag témája. Sokan jelezték a poszt kapcsán, hogy főként az esti órákban érzik a fojtogató bűzt, emiatt már szellőztetni se mernek.

Leviczky Cirillhez is érkezett megkeresés az ügyben, rögtön intézkedett is a lakosság megnyugtatása érdekében. – Elsőként a városházi munkatársaimnak jeleztem a problémát, ők tájékoztatottak arról, hogy a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya az illetékes az ügyben. Ezért írtam egy levelet, hogy képviselőként kérem az ügy szíves megvizsgálását – mondta Leviczky Cirill.

Szeptember 11-én mi is elküldtük kérdéseinket a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatalhoz. Azt szerettük volna megtudni, hány bejelentés, jelzés érkezett ezzel kapcsolatban a kormányhivatal illetékes osztályához. Rákérdeztünk arra, végeztek-e méréseket az ipari park területén található gyárak károsanyag-kibocsájtásával kapcsolatban, és ha igen, mikor, milyen eredménnyel zárult a vizsgálat. Megtudakoltuk azt is, mi a szokásos eljárás az ilyen bejelentéseket követően, és milyen intézkedéseket tartanak szükségesnek a probléma orvoslására, a lakók megnyugtatása érdekében.

Szeptember 12-én délután egyelőre szűkszavú válasz érkezett a kormányhivatal sajtósától. Ebben arról tájékoztatott minket, hogy aKormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályhoz 4 db bejelentés érkezett. Több helyszíni ellenőrzést folytattak le, bűzhatást az ellenőrzés időpontjaiban eddig nem éreztek. A bejelentések kivizsgálása még folyamatban van, azok eredményéről tájékoztatni fogják a bejelentőket.

Leviczky Cirillnek emellett jelezték azt is, hogy a lakosság is segítheti a vizsgálatokat. Azt kérik a kadafalviaktól, hogy amikor az érintettek érzik a szagokat, akkor a 06 70 5039490-es telefonszámon jelezzék, ami a főosztály készenléti telefonszáma. Így hatékonyabb lehet a mérés.