Elhunyt Jelenits István piarista szerzetes

2024. 09. 26., 15:57
Életének 92., szerzetességének 70., papságának 65. évében, 2024. szeptember 26-án rendtársai körében szentségekkel megerősítve csendesen elhunyt dr. Jelenits István piarista szerzetes, Széchenyi-díjas teológus, a katolikus oktatás újjászervezője, a Corvin-lánc kitüntetettje, nyugalmazott gimnáziumi, főiskolai és egyetemi tanár. Sokoldalú ember volt, akinek munkásságát és személyét nagyra becsülték egykori és mai tanítványai, rendtársai és civil kollégái, beszédeinek hallgatói és olvasói, azaz mindazok, akik valamilyen módon kapcsolatba kerültek vele. Tanári pályája elején, 1960-tól öt iskolaéven át Kecskeméten tanított és később is gyakran ellátogatott a hírös városba, többek között 2010. február 7-én aranymiséjét itt is bemutatta.
A galéria 6 képet tartalmaz

Dr. Jelenits István 1932. december 16-án született Berettyóújfalun. A Budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett 1951-ben. 1955-ben végezte el az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar szakát. 1955-ben lépett be a piarista rendbe, négy év múlva pappá szentelték és teológiai doktorrá avatták. 1960-tól hittant, valamint magyar nyelvet és irodalmat tanított a kecskeméti, később a budapesti piarista gimnáziumban, egészen 2003-ig. 1965-től bibliai tárgyakat is oktatott a fővárosban a Kalazantinumban, a rend hittudományi főiskoláján, 2000-től pedig annak utódintézményében, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. 1985 és 1995 között a piarista rend magyarországi tartományfőnöke volt. 1992-től éveken át tanított a gödi, illetve 1993-tól a váci piarista iskolában, később a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán is. 1995-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának esztétikatanára, tanszékvezetője, 2015 után professor emeritusa volt. 1993 és 1997 között az Országos Köznevelési Tanács, 1998-től 2003-ig a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. igazgatóságának tagja, 1995 óta pedig a Pilinszky János Irodalmi és Művészeti Társaság elnöke volt. Számos hosszabb és rövidebb írása jelent meg a Szentírásról, Janus Pannonius, Pilinszky János költészetéről, irodalomról, nevelési kérdésekről és más témákról elsősorban a Vigilia és az Új Ember folyóiratok hasábjain. Összegyűjtött műveit az Új Ember Kiadó 1999 és 2001 között öt kötetben jelentette meg. Rendszeresen tartott pedagógiai, irodalmi és bibliai tárgyú előadásokat a budapesti piarista kápolnában és szerte az országban. Munkáját és szolgálatát számos kitüntetéssel ismerték el.

Kecskeméti éveire dr. Jelenits István egy korábbi interjúban így emlékezett vissza: „Tanári pályám elején, 1960-tól öt iskolaéven át Kecskeméten tanítottam. Pappá szentelésem után ez volt az első igazi »bevetésem«. Nagy érdeklődéssel jöttem, hiszen családi emlékek is fűztek a hírös városhoz. Édesapám piarista diák volt itt, édesanyámat is Kecskeméten ismerte meg.

Újszerű feladat várt rám. Osztályfőnök lettem, hittant és magyart tanítottam és emellett a diákotthon vezetését is rám bízták. A tanulók egy része ugyanis távolabbi helységekből érkezett ide. Velük, a konviktus lakóival rendkívül szoros kapcsolatba kerültem. Petróleumlámpák fényénél hosszú estéket beszélgettünk, de együtt mentünk moziba, színházba, kiállításokra is.

Bekapcsolódtam a gazdag múlttal bíró iskolai diákszínjátszókör munkájába is. Különösen érdekesnek bizonyult és a gyerekeknek is sokat jelentett a Csongor és Tünde válogatott jeleneteiből összeállított előadás. Csupa kacagás kísérte egy Molière-darab színrevitelét, játék és művészet fonódott össze benne. Zenés műfajokban is kipróbáltuk magunkat, így például előadtuk tanárelődöm, Forrai István kisoperáját, sőt, egy betlehemes játékot magam is írtam a kör számára.

Abban az időben pezsgő élet jellemezte a várost, s mi is részesei voltunk ennek. A művésztelepiek eljártak a misékre, hamar megbarátkoztunk velük. Az egyik alkotó, Bartha Dénes Budapest egyik játszótéren elhelyezett lovas szobrát látva gyakran eszembe jutnak ezek az esztendők.

Iskolánkban a cserkészetnek is nagy hagyománya volt. Mi is sokat kerékpároztunk, csónakáztunk, a tiszai vízi élet egy-egy hétvégén valósággal megelevenedett. De messzebb helyekre, a Felvidékre és Lengyelországba is eljutottunk. A gyerekek némelyike akkor látott először magas hegyet. Akkor még az iskola a világot is megmutatta.

A Kecskeméten eltöltött évek során egy osztályt vittem végig. Velük azóta is minden évben találkozom. Gyakran kirándulunk együtt, és közösen veszünk részt zarándoklatokon. Eskettem már őket, gyermekeiket kereszteltem; sajnos, már temettem is közülük.

1965 után Budapesten folytattam a tanítást, de Kecskeméttől nem szakadtam el, az itteni piaristákkal rendszeresen találkozom. Tartományfőnökként is sokat jöttem a városba, hiszen a rendszerváltozás után óriási feladatot jelentett a visszakapott általános iskola megszervezése. A diktatúra idején a gimnáziumban kizárólag piaristák tanítottak, a megváltozott helyzetben a rendtagok szétszóródtak, az ország különböző helyein megnyílt iskolákba távoztak és a civil tanárok beilleszkedése nem volt könnyű.

Azzal, hogy a világ változik, az iskola funkciója is változik. Nem szabad keseregni, hanem meg kell keresni, hogy ma milyen szerepet töltsön be a gyerek életében. Szüntelen leleményt és nyitottságot igényel mindez. S bár számomra is sokat jelentett a Kecskeméten eltöltött öt év alatt a diákotthoni élet, tudomásul kell venni, hogy a bentlakás minősége más lett, a kollégium jelentősége csökkent. Most meg kell tanulni visszaadni a szülőknek a gyereket. Meg kell szerettetni őket egymással! A családok megroppanását érezzük, s erre reagálnunk kell: nekünk kell segíteni, hogy ismét összetartozzanak!

A konviktusban annak idején a reggeli ébresztő sosem ment könnyen. A megoldást egy rövid, de frappáns ígéretben találtam meg. – Érdemes fölkelni! – szóltam be a szobákba harsány hangon, s a diákok valami csoda folytán hittek nekem, és öltözni kezdtek. Bárcsak ma is sokan komolyan vennék ezt a két szót és ennek reményében indulnának feladataik elvégzésére minden nap!”

Görbe atya így emlékszik vissza Jelenits Istvánra, a kecskeméti Piarista Gimnázium egykori tanárára:

Másodikban és negyedikben tanított minket magyarra. Óriási hatással voltak ránk az órái. Sokatmondó, hogy az osztály legalább fele megvásárolta József Attila verseskötetét, pedig a 20 forintos ára nem kis anyagi áldozatot jelentett számunkra. Egy alkalommal tanfelügyelő jött az órájára, és leültek mögém az igazgatóval. Még az óra előtt elkérték a magyarfüzetemet, hogy belenézzenek. Vissza akarták adni az órára, hogy legyen mibe jegyzetelnem, de elfelejtették, annyira lenyűgözte őket Jelenits tanár úr. Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című drámájáról beszélt, ami akkoriban – 1964 őszét írtunk – kortárs darab volt, néhány évvel korábban mutatták be először Magyarországon. A füzetemet csak az óra után kaptam vissza, bocsánatkérés mellett.

Kapcsolódó cikk