A magyar Szentcsaládról tartott előadást Lupus atya a Kölcsey Körben

2024. 09. 27., 11:14
Kossuth rosszul tudta. Nem Széchenyi, hanem Szent István volt a legnagyobb magyar – jelentette ki Farkas István Lupus atya csütörtökön Kecskeméten, a Kölcsey Kör 4. pódiumbeszélgetésének vendégeként. Hazánk Szentcsaládjáról, Szent Istvánról, Gizelláról és Imre hercegről számos történelmi érdekességet megtudhattak az érdeklődők a piarista atyától, de természetesen a hit, az egyház iránti elkötelezettség állt előadásának fókuszában.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 16 képet tartalmaz

Farkas István Lupus atya volt a Kölcsey Kör Kecskeméti Tagozata 48-ik pódium-beszélgetésének vendége csütörtökön délután. A piarista tanító Történelmünk meghatározója: A „Szentcsalád” - Szent István, Gizella és Imre címmel tartott érdekfeszítő előadást a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola dísztermében. Házigazdaként Lévai Jánosné köszöntötte az atyát az eseményen, majd közösen mondtak imát Lupus atya rendtársa és jó barátja, a most elhunyt Jelenits István lelki üdvéért.

Előadásában elsőként államalapító királyunk Szent István Istenhez való viszonyáról beszélt Lupus atya. Kifejtette, Kossuth Lajosnak nem volt igaza. A legnagyobb magyar nem Széchenyi István volt, hanem Szent István. Jelmondatuk azonban közös volt: Ha Isten velünk, ki ellenünk. Farkas István leszögezte, István király a valaha volt legnagyobb magyar államférfi. Tévedés azonban azt gondolni, hogy politikai számításból vette fel a kereszténységet. Sokkal inkább belső meggyőződésből tette ezt, hiszen a keresztény egyházban megtalálta élete értelmét. Ezt igazolja az is, hogy böjtölt, éjszakákat imádkozott át, emellett jótékonyság és a missziós lelkület jellemezte. Erről tanúskodnak a róla fennmaradt legendák is.

Lupus atya részletesen szólt arról, milyen fontos szerepe volt Boldog Gizellának a Szentcsaládban. Mesélt Regensburgi Szent Wolfgang püspökről, Gizella lelki atyjáról is. Előadásában kiemelte, Szent Erzsébet mellett Gizella volt a legnagyobb magyarsághoz kötődő szent. A bajor hercegnő szeretett volna belépni a bencésekhez szemlélődő apácának, akkor érkezett a felkérés, hogy legyen a kereszténységet felvállaló István felesége. Úgy döntött, így szolgálja majd Krisztust. Fantasztikus ember volt, nagyon nagy tudású, elkötelezettségét jelzi az is, hogy négy-ötezer miseruhát hímzett munkacsapatával együtt. Méltó partnere volt Szent Istvánnak. Miután elveszítették gyermekeiket, a szenvedést is el tudta fogadni isten kezéből. Amikor pedig Szent István meghalt, méltatlan sorsra jutott. Elkobozták vagyonát, visszament Bajorországba, és belépett a bencés kolostorba.