31 évvel ezelőtti gyilkosság ügyében született ítélet

2024. 10. 08., 16:41
Ítéletet hirdetett a Kecskeméti Törvényszék annak a két román vádlottnak az ügyében, akikkel szemben egy 1993-ban történt emberölés miatt emelt vádat a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség. Az I.r. vádlottat 15 év fegyházbüntetésre, 10 év kiutasításra, míg a II.r. vádlottat 5 év fegyházbüntetésre és 5 év kiutasításra ítélte a bíróság. Az ítélet nem jogerős, ugyanis a vádlottak fellebbezést jelentettek be, amit a Szegedi Ítélőtábla bírál majd el.
Képünk illusztráció

Ahogyan korábban írtuk, 31 évvel ezelőtt, 1993. szeptember 30-án soltvadkerti házában ismeretlen tettesek brutális kegyetlenséggel megölték az ott élő 65 éves özvegyasszonyt, hogy megszerezzék annak pénzét. Felkutatták a lakást és több százezer forinttal távoztak. 

Az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást indított, de ekkor még nem sikerült megállapítani az elkövetők kilétét. A rendőrök azonban nem feledkeztek meg az ügyről, az elmúlt évtizedekben több nyomozati cselekményt végeztek, mígnem összeállt a mozaik.

Egy, a helyszínen hagyott cigarettacsikken megtalált DNS volt az egyik fontos bizonyítéka a 2020 szeptemberében újra megindított nyomozásnak. A Bács-Kiskun megyei rendőrök kitartó munkájának, valamint a technikai eszközök és a lehetőségek fejlődésének köszönhetően, sikerült beazonosítani a feltételezett elkövetőket, egy 51 éves nőt és egy 51 éves férfit.

Ma délelőtt ítélte el a Kecskeméti Törvényszék a két román állampolgárt. Az ügy lényege szerint az I. r. vádlott (egy 53 éves férfi) és a II. r. vádlott (egy 54 éves nő) 1993-ban élettársként, majd az azt követő években házastásként éltek együtt. A vádlottak 1993. nyarán már végeztek idényjellegű munkát a sértettnél, egy 66 éves soltvadkerti nőnél, így ismerték a személyes körülményeit, az otthonát. 1993. szeptemberében a vádlottakat az akkori alkalmi munkaadójuk elbocsátotta, így szeptember 30-án a délelőtti órákban felkeresték a sértett idős asszonyt, aki nem volt otthon, így nem tudtak bejutni a házába. Még ugyanezen a napon délután ismét megjelentek a sértett otthonánál, aki behívta őket és a konyhában itallal kínálta a vendégeit.

Az I.r vádlott eközben egy szódásüveggel rátámadt a sértettre, több alkalommal, nagy erővel fejbe ütötte, aki eszméletét vesztette és összeesett. A vádlottak ezután értékek után kutattak a házban, ahol megtalálták a sértett pénztárcáját. A sértett asszony ekkor azonban életjeleket mutatott, így az I.r. vádlott egy kisméretű baltával több alkalommal, nagy erővel fejbe ütötte. A sértett a támadás következtében az életét vesztette.

A vádlottak a kutatás eredményeként magukhoz vették az idős sértett 350.000 forint összegű készpénzét és még aznap éjszaka visszautaztak Romániába. A bíróság a vádlottakat bűnösnek mondta ki nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében. Az I.r. vádlottat 15 év fegyházbüntetésre, 10 év kiutasításra, - míg a II.r. vádlottat 5 év fegyházbüntetésre és 5 év kiutasításra ítélte.

Az ítélet nem jogerős, ugyanis a vádlottak elsődlegesen felmentésért, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében fellebbezést jelentettek be, amit a Szegedi Ítélőtábla bírál el. A vádlottak letartóztatását a bíróság fenntartotta.