Rangos ünneppel készültek a Fehér Bot Nemzetközi Világnapjára

2024. 10. 18., 12:55
Október a látás hónapja, október 15. pedig 1976 óta a Fehér Bot Nemzetközi Világnapja. A nemzetközi Fehér bot napja alkalmából díjátadóval és színes programokkal várta a látássérülteket és a támogatóikat a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 19 képet tartalmaz

Megtelt a Katona József Könyvtár a Fehér Bot Nemzetközi Világnapja alkalmából. Az esemény kezdetén Sirkó László és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház mini társulat előadása szórakoztatta a résztvevőket. Sirkó László mellett Hajdú Melinda, Csombor Teréz, Bori Réka, Koltai-Nagy Balázs és Sirkó Anna lépett a könyvtár a színpadára.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete idén is egy rangos ünnepet szervezett a városban élő vakok és gyengénlátók, szeretteik, valamint támogatóik számára.

– A Fehér Bot Nap elsődleges célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, a társadalomba való teljesebb értékű elhelyezkedésük elősegítése érdekében
— mondta Hencz András, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Vármegyei Egyesületének elnöke.

Köszöntőjében kifejtette, mit érdemes tudni a fehér bot történetéről, majd összefoglalta a világnap célját és hogy milyen nagy segítséget nyújtanak számukra az új technikák, mint például a tömegközlekedési eszközökön a leszállóhelyek hangos bemondása, a zebráknál való hangos jelzés vagy éppen az okos telefonokon lévő hang alapú segítség.

– Odafigyelünk arra, hogy az érintettek életkörülményei, közlekedése biztonságos legyen. Ma is átadunk egy segítő eszközt. Elindítottunk egy támogató programot is, hogy az utcai közlekedés is biztonságos legyen, ez a kis eszköz segít ebben a jelzőlámpás rendszereknél
— hangsúlyozta Engert Jakabné alpolgármester.

Engert Jakabné alpolgármester, köszöntő beszédében kifejezte, a városvezetés számára mindig is fontos volt, hogy támogassa az intézményeket és egyesületeket, amelyek a legnagyobb odafigyeléssel és szeretettel dolgoznak a közösségért. Ez az egyesület és vezetői évek óta elkötelezetten munkálkodnak, hogy segítsék a vakok és gyengénlátók életét és példát mutassanak az egész társadalom számára.

Az ünnepségen átadták az egyesület megalakulásának 50. évfordulója alkalmából megalapított Z. Kovács Bertalan emlékplakettet is, melyet minden évben olyan személyek vagy szervezetek kapnak, akik kiemelkedően sokat tettek a Bács-Kiskun megyei látássérültekért. Az idei évben négy ilyen díjat is kiosztottak. A rendezvényen részt vettek az Első Kecskeméti Lions Club, a Kecskeméti Szent László Lions Club és a Rotary Club Kecskemét képviselői is.

A mai Fehér Bot Nemzetközi napon irodalmi felolvasás, zenés produkció szórakoztatta a közönséget, majd egy közös ebéddel zárult az ünnepség.