A 2024. évi Írónád díjat Vitális Judit kapta

Kecskemét(iek) a nagyvilágban

2024. 04. 17., 12:48
Ukrajnai evangélikusok életét, piliscsabai kisgyerekek és fogyatékkal élő idősek közös programját, illetve elváltként újraházasodott, elkötelezett evangélikusokat bemutató riportot, valamint egy hívő stand upossal készült interjút ismert el idén a Magyarországi Evangélikus Egyház a Bornemisza Péter- és az Írónád díjjal és különdíjjal. A díjazottak között volt internetes portálunk korábbi munkatársa, Zsolczainé Vitális Judit is.
A galéria 6 képet tartalmaz

A Magyarországi Evangélikus Egyház által alapított díjak átadóünnepségét április 15-én tartották meg Budapesten. Az elismeréseket idén is olyanok vehették át, akik világi, illetve egyházi médiafelületeken 2023-ben közzétett munkáikkal az evangélikusság és az evangélikus egyház pozitív megítélését, népszerűsítését vagy missziós tevékenységét segítették elő.

A 2024. évi Bornemisza Péter-különdíjjal Kuklai Katalinnak A babaszagú világ ajándéka – Kölcsönösen gazdagodnak a kisgyerekek és a fogyatékkal élő idős gondozottak a közös programokból című, a Népszava.hu internetes portálon megjelent, a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetotthon piliscsabai telephelyén készült riportját jutalmazták. Az idei Írónád különdíjat Balczó Mátyás, az Evangélikus Információs Szolgálat újságíró-szerkesztője kapta a Hit, humor és lelki mélység – Gyerekkortól megérésig – Kovács András Péter humoristát kérdeztük című, az Evangélikus Élet magazinban megjelent írásáért. A világi felületen publikált, evangélikus vonatkozású anyagok versenyében Vörös Szabolcsnak a Válasz Online felületén megjelent, „Láttam azokat, akik legyőzték a fenevadat” – először járt magyar püspök ukrán háborús zónában című riportja nyerte el a Bornemisza Péter-díjat.

A kitüntetettek között volt internetes portálunk korábbi munkatársa is. Vitális Judit, a Magyarországi Evangélikus Egyház hírportáljának felelős szerkesztője, az Evangélikus Élet magazin hírszerkesztője a 2024. évi Írónád díjat vehette át a magazin 2023. február 5–12-i számában megjelent, Nem tündérmese – Isten kegyelme: Balicza Klára és Jenei Róbert egymásra találásának története című, házasság heti interjújáért.

Fabiny Tamás elnök-püspök e szavakkal méltatta a Kecskeméten élő újságírót: „Vitális Juditnak az Evangélikus Életben és az Evangélikus.hu portálon megjelent írását az evangélikus egyházhoz, ahhoz az egyházhoz méltónak érzem, mely vallja: minden tagja kegyelemből él, továbbá amely közösségben érzékenyen és tapintatosan tud reagálni nehéz helyzetekbe került emberek kérdéseire, valamint nyitottságával méltó ahhoz az Úrhoz, aki ezt mondja: »Jöjjetek énhozzám mindnyájan…« Azonban ami ezt a cikket igazán méltóvá teszi arra, hogy egy evangélikus sajtódíjban részesüljön, az az, hogy az egész történetet a bűnbánat, az imádság és a kegyelem erőterébe helyezi el.”

Az elismerés kapcsán újságírói elhivatottságáról közösségi oldalán a kitüntetett így vallott: „Szívesen kérdezek és szívesen hallgatok. Talán nem szerénytelenség kimondani: tudok kérdezni és tudok hallgatni. És jól tudom a hallottakat-látottakat összefoglalni és továbbadni. Ehhez kaptam talentumot, és ezzel igyekszem az Úr dicsőségére sáfárkodni. De a jó kérdések és a figyelmes hallgatás mit sem érnek őszinte, bátor, mesélni kész interjúalanyok nélkül. A történet, amiért most engem ért elismerés, Balicza Klára és Jenei Róbert története. Az út, amelyet a cikk bemutat, az övék. A nehézségeket ők szenvedték végig – de a happy endben osztozhatunk velük. Amikor tavaly év elején a házasság heti címlapanyagra készültünk, akkor abban bíztak ők is és mi is, hogy a történetükkel bátorítást és reményt adhatnak mindazoknak, akik hasonló cipőben járnak, és válás után, egy csalódással a hátuk mögött próbálnak párt találni és újra bízni. Ők tudják, mert megtapasztalták, hogy Isten a rosszból is jót tud kihozni, és akik benne bíznak, azoknak minden a javára tud válni.”

Vitális Judit cikke ezen a linken olvasható vissza:

https://www.evangelikus.hu/hireink/riport/nem-tundermese-isten-kegyelme

(Varga Géza)