A bugaci Aranymonostor kincseiről tartott előadást Rosta Szabolcs a KÉSZ tagjainak

2023. 10. 26., 11:19
Dr. Rosta Szabolcs régész, a Katona József Múzeum igazgatója tartott érdekfeszítő előadást szerda este a bugaci Aranymonostor elmúlt években feltárt kincseiről a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) szervezésében a Főplébánia Lestár téri közösségi termében. Rosta Szabolcs elmondta: 2024 tavaszán nagyszabású látogatóközpont nyílik az Árpád-kori monostor területén.

Az érseki helynökség épületében lévő közösségi terem megtelt Rosta Szabolcs vetített előadására, melyet dr. Berényi Tivadar orvos, a KÉSZ helyi csoportjának elnöke vezetett fel röviden.

Rosta Szabolcs végigtekintette a 2010-ben megkezdődött feltárás történetét, melynek során egy Árpád-kori monostor került felszínre Bugac határában, megannyi értékes lelettel. A feltárt kincsek gazdagságáról kapta a monostor az Aranymonostor fantázianevet (a szakma Pétermonostorának nevezi).

A leletek arról tanúskodnak, hogy a 11. század közepe táján alapított monostor és a köré épült település a Kiskunság fontos vallási és kereskedelmi központja volt, mely szerteágazó kapcsolatokat tartott fenn nemcsak a korabeli Nyugat-Európával, de a Kijevi Russzal, Bizánccal, Anatóliával és a Szentfölddel is. A monostor a 13. század közepén, a tatárjáráskor pusztult el, értékeinek jelentős részét elégették, falait széthordták.

A 13 évvel ezelőtt megindult ásatások során talált legértékesebb lelet kétségkívül egy Maas-vidékről származó ereklyetartó két zománcozott lemeze és a hozzá tartozó aranyozott szalag. A műtárgy a 12. századi vallon művészet csúcsteljesítménye – hangsúlyozta Rosta Szabolcs.

A múzeumigazgató szerint a bugaci monostor feltárt gazdagságából arra is következtethetünk, hogy milyen színvonalon állhattak az igazán nagy kolostorok, Esztergom vagy Pannonhalma. A magyar királyság ekkoriban Európa egyik vezető hatalma volt – emelte ki a régész.

Az ásatások tovább folynak. Eddig 150 réteget tártak fel, mintegy 10 ezer fémtárgyat (köztük pénzérméket, ékszereket, liturgikus tárgyakat, zarándokjelvényeket, ruházati kiegészítőket) találtak és 2.100 sírra bukkantak a régészek.

Rosta Szabolcs elmondta, hogy jövő év tavaszán nyithatja meg kapuit az Aranymonostor Látogatóközpont, mely korszerű eszközökkel, élményszerűen mutatja be a monostor és a környező település feltárt kincseit és azok jelentőségét. A KÉSZ májusban kirándulást szervez az új látogatóközpontba.

Az Aranymonostor ereklyéje című ismeretterjesztő kisfilm itt tekinthető meg:

A tavasszal nyíló látogatóközpontról pedig a Bács-Kiskun TV közölt nemrég egy összeállítást: