A forgalom egy nagy társasjáték, tartsuk be a szabályokat!

– avagy miért ne közlekedjünk rutinból?

2023. 08. 10., 14:18
Egy év után van, aki már, és van, aki még figyelmen kívül hagyja az új forgalmi rendet a Kodály Iskola mögötti kereszteződésben. Az Izsáki út lezárása különösen megterheli a kerülőutakat, ahol emiatt akár balesetveszélyes helyzetek is kialakulhatnak a rutinvezetés miatt.
Fotó: Harkai György
A galéria 11 képet tartalmaz

Az Izsáki úton és a Dózsa György úton egy éve tartanak a négysávosítási munkálatok. Azóta az autósok más útvonalakat kerestek és ez csak fokozódott a szinte teljes lezárás óta. A megnövekedett forgalom például az Ipoly utca és a Kiskőrösi utca kereszteződésében is okoz félreérthető helyzeteket, pedig az új forgalmi rendet egy éve bevezették.

Azoknak, akik jönnek a Küküllő utcáról, elsőbbségük van a Kiskőrösi út felől érkezőkkel szemben, mert ők balra kanyarodnak igazából. Valamint elsőbbségük van, mert STOP-tábla van kitéve az Ipoly utca, az ÉZI felől jőve, vagy a Dózsa György út felől jőve az Ipoly utca kereszteződésénél, sárgával föl is van festve
— magyarázta Füredi András közlekedési szakértő, a Füredi Autósiskola és Képző Központ tulajdonosa.

Sokszor azonban az áll meg, aki haladhatna és az nem áll meg, akit erre tábla kötelez. Ha az autósok a régi rutin szerint vezetnek, akkor fennáll a veszélye, hogy összekeveredik az áthaladási sorrend, így indokolatlanul lassul a forgalom és balesetveszélyes helyzetek is kialakulhatnak – mondta el Füredi András.

Ez igaz a kiskörúti új 30-as táblák esetében is. Egyesek ugyanis megijedhetnek és a nappali időszakban is hirtelen lelassíthatnak 20-25 km/h-ra.

Ha van egy oszlop, amin fönt van egy tábla – mondjuk tiltótábla, mint ebben az esetben –, és alatta van egy kis fehér téglalap alakú tábla, amiben időpontjelzés van, akkor az annyit jelent, hogy abban az időszakban kell betartani a tilalmat, ami szerepel a jelzőtáblán
— emlékeztetett Füredi András.

A rutinvezetés mellőzése kiemelten fontos útfelújításoknál, hiszen a munkavégzési területeken akár naponta is változhat a forgalmi rend, ha a kivitelezőnek arra szüksége van. Érdemes tehát mindenkor tudatosan figyelni a közlekedési táblákat és azok szerint vezetni. Természetesen egy kis türelem és előzékenység sem árt a szabályok betartása mellett.