A gulyásleves jótékonysági hatása

Hírös ebéd a leégett felsősófalvi közösségi ház újjáépítéséért

2023. 06. 25., 18:12
Jótékonysági ebéddel várta a kecskemétieket a Széchenyivárosi Zöld és Pont Civil Társaság, akik a Gyerkőcök Közhasznú Alapítvány közreműködésével vasárnap folytatták a gyűjtést a leégett felsősófalvi közösségi ház újjáépítésére. A gulyáslevest Ács Imre, a Kecskeméti SZC Széchenyi István Technikum mesterpedagógusa és tanítványai főzték.
A galéria 34 képet tartalmaz

2022 decemberében jótékonysági koncertet szervezett a Zöld és Pont, a Gyerkőcök Alapítvánnyal karöltve. A cél, hogy mielőbb újjáépüljön a leégett felsősófalvi közösségi ház, és a kecskeméti diákok újra visszatérhessenek oda, ahol 1992 óta rendszeresen táboroztak nyaranta, hogy erdélyi gasztronómia-történeti gyűjtőtúrákon vegyenek részt. A Szentcsalád Plébánián megtartott esemény sikeres volt, és jól megalapozott a további gyűjtésnek.

Ez pedig a decemberi sikeres koncert után egy jótékonysági ebéd volt, melyet ma (vasárnap) tartottak Kecskemét főterén. A szervezők egy hatalmas méretű üstben főzték a marhahúsból készült gulyást, melyből mintegy 100-120 adagot tudtak értékesíteni. Egy adagot 1500 forintos áron mértek, a bevételt pedig a leégett erdélyi épület felújítására ajánlották fel.

Arra a kérdésre, hogy miért pont a gulyás áll az esemény középpontjában, Széchenyivárosi Zöld és Pont Civil Társaság ügyvivője adta meg a választ.

- Azért a gulyást választottuk, mert a Hungarikum Fesztiválon jelentünk meg az adománygyűjtő akciónkkal, a gulyáseves pedig Hungarikum lett a közelmúltban. Nemzetközileg elég nagy hírnévre tett szert az elmúlt évtizedek alatt, így azt gondoltuk, hogy a rendezvényhez méltó ételt választunk – mondta Szamler László.

Az asztalok megteltek, a tányérok ürültek, újabb vendégel érkeztek, folyamatos volt az érdeklődés. Jól fogyott a finom étel, szépen gyarapodott a kassza. Kiváló választásnak bizonyult tehát a gulyásleves. A siker titka tehát a tökéletes gulyás. De mi a tökéletes a jótékonysági gulyás titka? Erről kérdeztük Ács Imrét, a Kecskeméti SZC Széchenyi István Technikum mesterpedagógusát, aki három étvizeden át vitte tanítványait a  felsősófalvi gasztrokalandokra.

- Ahogy ezt itt ki is írtuk a sátrunkra, szívvel, lélekkel készítettük, szó szerint. Régi tanítványaim is részt vettek ebben a munkában. Azok a tanítványaim, akikkel annak idején Felsősófalván is jártunk. Most pedig annak a felsősófalvi református közösségi épületnek az újjáépítésére gyűjtünk a tevékenységünkkel – mondta Ács Imre.

A mesterpedagógus elmesélte, ez a 30 vakáción átívelő időszak akkor kezdődött, amikor segélyszállítmányt vittek a romániai forradalom után Erdélybe, és ott egy református közösségre leltek, akiknek az adományt szétosztották. Viszonzásképp azt találták ki közösen, hogy a Széchenyi legérdeklődőbb diákjait nyári vakációk idején kiviszik Erdélybe, ahol a régi, még meglévő magyar ételek elkészítését tanítják meg ezeknek a vendéglátós diákoknak. Nagy sikere volt a kezdeményezésnek, a 30 alatt mintegy 650 diákot és 30 pedagógust sikerül élményhez és tapasztalathoz juttatni.

- Az az elvem, és a szakmai hitvallásom is, hogy a népi gasztronómia, a népi étkezés ugyanúgy része az egyetemes magyar értékeknek, mint népi építészet, a népzene vagy a népviselet. És ezeket szerettem volna a diákjaimnak ott, autentikus környezetben megmutatni és megtanítani – emelte ki Ács Imre. Hozzátette, ha ennek a kezdeményezésnek és segítségnek köszönhetően újjáépül a felsősófalvai közösségi ház, tervezik, hogy újraindítják ezeket a népi gasztronómiai túrákat a diákokkal.