A Hírös Rescue Team egyéves működését támogatja a HÉP

2023. 02. 22., 16:59
Decemberben érkezett a jelzés a HÉP felé, hogy veszélybe került a Hírös Rescue Team működése. Hamar sikerült megállapodniuk, így januárban a kutató-mentőcsapat megkapta a cégtől az egy éves működéshez szükséges 600 ezer forintot. Ennek az összegnek köszönhetően tudott kiutazni a Hírös Rescue Team Törökországba, ahol a földrengés utáni mentési munkálatokban segítettek és két életet is megmentettek.
A galéria 29 képet tartalmaz

600 ezer forintot biztosított még januárban a HÉP - Horváth Építőmester Zrt. a Hírös Rescue Team számára. A kutató-mentő csapat önkéntes tagjainak ugyanis elfogyott a pénze, nem tudták tovább saját költségvetésből finanszírozni a mentéseket.

Az egyesület nonprofit, mi ezt szabadidőben, ingyen végezzük saját pénzünkből. Eddig voltak mikro-adományok, de megszaporodott a mentések száma, elfogyott a pénzünk, és az üzemanyagárak is nehezítenek a helyzetünkön. Nem volt miből finanszírozni a mentéseinket
— mondta Trencsényi Péter, a Hírös Rescue Team alapítója.

Ekkor érkezett a jelzés a helyiek részéről a HÉP - Horváth Építőmester Zrt. felé, hogy bajban van a kecskeméti csapat, melynek tagjai 13 ember életét mentették meg a 2019-es megalakulásuk óta.

Mi ezt a tevékenységet borzasztó nagyra értékeltük, értékeljük. Nekünk meg van a lehetőségünk arra, hogy segítsünk. Egy rövid egyeztetés után úgy döntöttünk, hogy egy egyéves működési költséget átvállalunk, illetve, ha szükséges, akkor a következő év működési költségét is megfinanszírozzuk annak érdekében, hogy ez a nagyon fontos és nagyon jelentős tevékenység fennmaradhasson, tovább tudják menteni az emberek életét
— tette hozzá Gyenes Balázs, a HÉP - Horváth Építőmester Zrt. az igazgatótanács termelésért felelős tagja.
 ”

Az egyesület ezt az összeget üzemanyagra, ügyvédi, könyvelési munkákra, utánfutók biztosítására használja. A pénzt nem magukra, hanem a mentésre költik az önkéntes szakemberek. Ennek a januárban érkezett 600 ezer forintnak köszönhető az is, hogy a Hírös Rescue Team tagjai el tudtak utazni Törökországba, ahol a földrengés utáni mentési munkálatokat segítették és két életet is megmentettek.

„Kutyaszállító boxot vettünk, a kutyáknak dokumentációkat, útlevelet intéztünk a támogatásból, és ebből finanszíroztuk az üzemanyagot is. De élelmiszert és vizet is vittünk saját magunknak és a bajbajutottaknak, tisztálkodási felszereléseket, hálózsákot, ebből a támogatásból tudtuk beszerezni.”

A Hírös Rescue Team tevékenysége azonban túlmutat az életmentésen. Nyáron táborokat szerveznek a gyermekeknek, de több iskolába is elmennek az önkéntesek, ahol az újraélesztést és az elsősegélynyújtást tanítják ingyen a fiataloknak. A továbbiakban befolyt összegből ezeket az eseményeket szeretnék bővíteni, hogy minél több gyermeket meg tudjanak szólítani, valamint újabb felszerelést, technikát szeretnének vásárolni, amivel hatékonyabban tudnak életet menteni. Mindazonáltal minél több a forrás, annál több helyre riasztható a csapat.