A kecskeméti zsidóság tragédiája 1944-ben – Dr. Rigó Róbert előadása a Wojtyla Házban

2024. 05. 29., 17:55
A német megszállás előtt a zsidó közösség rendkívül jelentős szerepet játszott Kecskemét társadalmi-gazdasági életében, azonban 1944-ben helyzetük drámai módon megváltozott. Erről szólt dr. Rigó Róbert történész, a Károli Gáspár Református Egyetem tudományos főmunkatársa szerdai előadása a Wojtyla Barátság Központban.
A galéria 7 képet tartalmaz

A német megszállást megelőzően a zsidó és nem-zsidó együttélést viszonylagos harmónia jellemezte Kecskeméten, ami több okra vezethető vissza: a kevésbé súlyos szociális feszültségekre, a kiegyenlítettebb birtokszerkezetre, a magasabb munkabérekre. A zsidó kereskedők döntő jelentőséggel bírtak a helyi gazdasági életben.

A zsidóellenes törvények súlyos csapást mértek az izraelita vallású gazdasági szereplők vagyoni helyzetére. 1938-ban Benedek József gyümölcskereskedő cége a Hangya Szövetkezet bérletébe került. Eme intézkedés része volt annak az országos folyamatnak, amely során a zsidó tulajdonban lévő vállalkozásokat fokozatosan kisajátították és állami, illetve nem-zsidó tulajdonba adták.

Ugyanakkor a helyi ügyvédi kamara zsidó tagjainak száma nem változott, sőt az orvosok között még nőtt is az izraelita vallású tagok száma 1944-ig.

1938-ban Kecskeméten a legtöbb adót fizető 25 főből 16 zsidó volt, és a lista első hat helyét is zsidók foglalták el. A helyi zsidóság birtokában volt több mint 300 ház, lakás és 1337 szoba, valamint 1600 kataszteri hold föld, gyárak, üzemek, üzlethelyiségek és jelentős raktárkészletek.

A német megszállást követően a zsidó közösség vagyonvesztése felgyorsult. 1944. április 5-én a helyi ügyvédi kamarából törölték a zsidókat, és irodáikat keresztény gondnokok vették át.

1944 áprilisában a zsidók vagyonának bejelentését és zár alá vételét elrendelő, majd május 30-án a gettóba költöztetésről szóló rendelet tovább súlyosbította helyzetüket. Megindult a versenyfutás a zsidó vagyonok elosztásáért; lakásokat, üzlethelyiségeket, műhelyeket, rendelőket és termőföldeket foglaltak le.

A kecskeméti zsidó közösség vagyonvesztése és kiszorítása a német megszállás idején drámai méreteket öltött. E tekintetben Kecskemét október 31-ei szovjet megszállása sem hozott gyors megkönnyebbülést.

Kecskeméten 1944-ben 564 zsidó családot tartottak számon, összesen 1323 fővel. Ebből 83 fő munkaszolgálatos volt, 262 főt kivezényeltek mezőgazdasági munkára, 95 ember ismeretlen helyen tartózkodott, így 873 főt kényszerítettek gettóba.

A háború utáni időszakban folytatódott a zsidók kifosztása, államosítások és politikai alapú osztogatások következtek.

Nyolcvan éve történt

Az előadás témája igencsak aktuális, hiszen idestova 80 év telt ez azóta, hogy 1944. május 30. és június 7. között gettóba költöztették a kecskeméti zsidókat, összesen 1323 főt. A gettót a Zsidó utca és a Bethlen utca által határolt területen alakították ki. 1944. június 25-én szállították el vonattal Kecskemétről Auschwitzba az első 873 zsidót. Az itt maradt 450 főt 1944. július 9-én munkaszolgálatra vitték. A többi izraelitát 1944 novemberében és decemberében hurcolták el Auschwitzba - idézték fel a Wojtyla Ház meghívójában.

Szerző: Tódor Norbert

Fotók: Mátyus István