Címke: zsidóság
Keresés
Dátum választó
Rendezés
24 találat
2023.12.07

Ma este beköszöntött a hanuka ünnepe

Beköszöntött a zsidóság legkedvesebb ünnepe a hanukára, amely idén december 7-e estétől december 15-e estéig (a zsidó naptár szerint kiszlév 24. estétől tévét hónap 2. estéig) tartó, nyolc napos ünnep, amely a zsidóknak a szíriai görög hódítók felett i. e. 165-ben aratott győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeztet.
2023.03.06

Purim, a zsidó örömünnep

A zsidó naptár szerint ádár hónap 14. napján, az előző napnyugtától az aznapi első három csillag megjelenéséig ünneplik a purimot, a megmenekülés napját, az ószövetségi eredetű zsidó tavaszünnepet, a "zsidó farsangot". A Gergely-naptár szerint idén az ünnep március 6-án napszálltakor kezdődik és 7-én estig tart. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:
2023.01.27

Holokauszt-emléknap - A zsidóság vesztesége az egész világ vesztesége

A szörnyű veszteség egész Európáé, az egész világé, a magyar zsidóságot ért veszteség pedig az egész nemzet örök vesztesége - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, amelyet a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány szervezett pénteken Budapesten.