A kis herceg - A darab főpróbáján jártunk

2023. 10. 04., 19:13
Antoine de Saint-Exupery Kis herceg című sikerkönyvéből rendezett gyermekeknek szánt, de felnőtteket is megszólító előadást a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. A darabot Sipos Imre állította színpadra.
A galéria 13 képet tartalmaz

A kis herceg története 1943-ban született és megtörtént eseményeken alapul. Bár az eredeti ajánlás szerint meseregény, kétségkívül a felnőttek számára is jelentős üzeneteket hordoz. A történet szerint a könyv írója repülőgép-balesetet szenved, és a sivatagban találkozik egy rendkívül érdeklődő, apró, szőke hajú kisfiúval, a kis herceggel, aki egy távoli bolygóról érkezett a földre. A kis herceg mindenre rákérdez, és nem nyugszik, amíg választ nem kap a kérdéseire. A pilótával folytatott párbeszéde során feltárul a világ egy sajátosan tiszta, gyermeki látásmódja, amelyet a felnőttek többnyire már elfelejtettek. Az üzenet az, hogy legyünk képesek meglátni mindazt, ami a dolgok felszíne mögött rejlik.

A pilóta a beszélgetés közben egyre többet megtud a kis hercegről, a bolygójáról és korábbi utazásai során szerzett tapasztalatairól. A nagy titkot a rókától tanulja meg, aki elárulja neki, hogy az élet értelme a szeretetben, a kapcsolatteremtésben rejlik. És hogy örökre felelős marad azért, akit megszelídített. Ez az egyetlen módja, hogy az emberek kitörjenek magányuk börtönéből. A kecskeméti előadás 3D vetítéssel feldúsított, rendkívül látványos előadása különleges vizuális utazásra invitálja a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt. A kis herceg szerepét felváltva alakítja Kószó Botond és Pölös Bálint. A pilóta a frissen a társulathoz szerződött Sipos Áron, a további szerepekben Szabó Dorottya, Csapó Virág, Magyar Éva és Lakatos Máté látható. A díszletek és a jelmez Matyi Ágota, a zene Nánási Péter munkája. A koreográfus Dunaveczki Éva volt. 

A darab premierje október 4-én, szerdán délután volt a teátrum nagyszínpadán.

Fotók: Góg Zsolt